Strona głównaZdrowieZdrowotne właściwości herbaty - jak dobrze je znasz?

Zdrowotne właściwości herbaty - jak dobrze je znasz?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
Zdrowotne właściwości herbaty - jak dobrze je znasz? [©  Elena Sistaliuk - Fotolia.com] Czy osoby pijące regularnie mogą być zdrowsze od tych, którzy jej unikają? Okazuje się, że tak. Napar ten wpływa bowiem korzystanie na całe ciało, m.in. na: zęby, serce, mózg czy układ krążenia. Warto zauważyć, że herbata dzięki obecności przeciwutleniaczy wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed wolnymi rodnikami, a także zmniejszając ryzyko uszkodzeń komórek, jak również materiału genetycznego. Ponadto, dermatolodzy i kosmetolodzy podają, że związki zawarte w herbacie zbawiennie wpływają na kondycję skóry, a także znacznie spowalniają proces jej starzenia.

Mikroelementy i witaminy w liściach herbacianych:
  • Teina (kofeina) – wzmacnia ukrwienie i pobudza przemianę materii. Dodatkowo zwiększa koncentrację i poprawia sprawność układu krążenia.
  • Garbniki (tanina) – zbawiennie wpływają na układ pokarmowy w przypadku niestrawności. Dodatkowo uspokajają i pozytywnie działają na układ nerwowy.
  • –wpływa na zęby wzmacniając szkliwo. Ponadto chroni uzębienie przed próchnicą.
  • Wapń - reguluje pracę serca i pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi.
  • Polifenole – skutecznie chronią organizm przed chorobami nowotworowymi.
  • Teofilina - pobudza działanie serca i układu krwionośnego.
  • Teobromina – korzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu.
  • Witaminy z grupy B (tiamina, niacyna, , kwas pantotenowy, ryboflawina) – niezbędne w procesie dorastania u dzieci i nastolatków. Ponadto sprzyjają utrzymaniu żywotności osób starszych.
Nie ulega wątpliwości, że picie herbaty niesie ze sobą pozytywne skutki dla naszego organizmu. Pamiętajmy jednak, aby dzienna porcja naparu herbacianego nie przekraczała pięciu filiżanek. Spożywanie jej w nadmiernych ilościach, tak jak każdego innego produktu, może bowiem wywołać negatywne skutki.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy