29-08-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Jedzenie owoców i warzyw wiąże się z niższym ryzykiem , i przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Z danych wynika, że aż około osiem mln. przedwczesnych zgonów na całym świecie rocznie ma związek z niedostatecznym spożyciem owoców i warzyw.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw bez wątpienia choćby częściowo mają związek z , klasą związków polifenolowych znajdujących się w dużych ilościach w produktach pochodzenia roślinnego, czyli właśnie takich, jak owoce i warzywa, ale też gorzka czekolada, herbata, czy czerwone . Badania dowiodły, że dieta obfitująca w te pokarmy pomaga zapobiec chorobom serca oraz nowotworom, nawet u osób, które palą papierosy i piją nadmierne ilości alkoholu.
Uczeni z Edith Cowan University Perth przeprowadzili badania z udziałem ponad 50 tysięcy ludzi i odkryli, że osoby, które regularnie jadły przeciętne do dużych ilości żywności bogatej w flawonoidy, były mniej narażone na śmierć z powodu raka lub chorób serca. Spożywanie 500 mg flawonoidów każdego dnia oznaczało najniższe ryzyko raka lub śmierci związanej z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi. Najsilniejsze efekty ochronne takiej diety dostrzeżono u palaczy i osób wypijających ponad dwa drinki dziennie.
Jak sądzą autorzy, wydaje się, że najkorzystniejsze jest dostarczanie flawonoidów z różnych źródeł, przykładowo z , jagód, i herbaty. Różne produkty zawierają bowiem odmienne typy tych związków, a to zwiększa ich oddziaływanie na organizm.
Wcześniejsze testy dowiodły, że flawonoidy działają przeciwzapalnie i poprawiają funkcje naczyń krwionośnych, to zaś może wyjaśniać, dlaczego są związane z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca i raka, mówią uczeni.
O badaniach można przeczytać w magazynie Nature Communications.