Przeziębienie jest zakażeniem górnych dróg oddechowych, czyli wirusowym zapalenie błony śluzowej gardła, nosa, krtani. Wywoływane jest przez ponad 200 wirusów, są to najczęściej: rinowirusy, koronawirusy i adenowirusy, nierzadko do zachorowania przyczyniają się wirusy pagrypy, tj. wirusy RS (respiratory syncytial virus). Proces chorobowy rozpoczyna się stopniowo dwa, trzy dni po zakażeniu wirusem.
Jedna filiżanka kawy nie szkodzi naszemu organizmowi! Ważne jest to w jakich ilościach ją spożywamy i o której godzinie. Filiżanka tego napoju działa pobudzająco także na pracę umysłu.
Nowojorscy badacze przekonują, że picie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może ochronić przed rozwojem raka skóry. Ten popularny napój ma właściwości zapobiegające nowotworowi podstawnokomórkowemu i kolczystokomórkowemu- najczęstszym formom raka skóry. Choroba ta spowodowana jest nadmiernym promieniowaniem nadfioletowym i ewoluuje przez okres kilku miesięcy, a nawet lat.
Herbata Gunpowder, której receptura powstała w chińskiej prowincji Zhejiang za czasów panowania dynastii Tang - zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Niektóre z jej składników wykazują bowiem silne właściwości antyoksydacyjne.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Naukowcy z University College London dowiedli, że codzienne picie czarnej herbaty może łagodzić stres.
Picie co najmniej czterech filiżanek herbaty dziennie jest lepsze dla zdrowia niż spożywanie wody, sugerują nowe badania, których dokładne wyniki można znaleźć w the European Journal of Clinical Nutrition.
Regularne picie zarówno zielonej jak i czarnej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.