Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Liczba zgonów związanych z sercem rośnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.
Dla niektórych Święta nie są wcale czasem radosnym, ale stresującym. W recenzowanym czasopiśmie „British Medical Journal” opublikowano badanie, z którego wynika, że w Wigilię ryzyko wystąpienia zawału serca jest większe.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Boże Narodzenie kojarzy się z bardzo przyjemnym, rodzinnym czasem, ale okazuje się, że właśnie w tym okresie rosną wskaźniki określonych chorób i dolegliwości. W Wigilię odnotowuje się częstsze przypadki ostrego zawału mięśnia sercowego.
Jeśli chcesz spędzić Boże Narodzenie w dobrym nastroju, nie może ci wówczas szwankować zdrowie. Zadbaj nie tylko o to, by się nie przeziębić, ale też uniknij alergii - część charakterystycznych dla świątecznego okresu przedmiotów czy produktów może wywoływać objawy alergiczne.
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Święta kojarzą się nie tylko z pięknym rodzinnym okresem pełnym radości i prezentów , ale obfitymi, specjalnymi posiłkami. Pieczołowicie przygotowywane dania i ogromne zapasy w lodówce sprawiają, że w świątecznym okresie trudno jest zachować dotychczasowy sposób odżywiania się - częściej się wówczas przejadamy i po kilku dniach odkrywamy, że przybyło nam nawet parę dodatkowych kilogramów. Zobacz, jak tego uniknąć.
Okres świąt Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.
Każdego roku Polacy wydają na świąteczne prezenty nawet 10 mld złotych. Najczęściej są to ubrania, kosmetyki i elektronika. A co jeśliby część tych pieniędzy poświęcić na zdrowie? Nie da się go wycenić, ale można o nie zadbać wybierając profilaktykę. Zobacz jakie prezenty mogą w tym pomóc.
Przedświąteczna gorączka to nie tylko stres i nerwy, to także ogromny wysiłek dla kręgosłupa. Dla wielu lawina bodźców może skończyć się też dokuczliwą migreną. Krzątanina, domowe porządki, kilogramy zakupów, a nawet… bigos – mogą przyprawić o ból głowy i spowodować problemy z kręgosłupem. Jeśli nie chcesz spędzić tego czasu na lekach przeciwbólowych, dowiedz się, czego unikać.
Czy znacie ten schemat? Przychodzą Święta i najadamy się do syta, a od Nowego Roku – drakońska dieta i zaczynamy odchudzanie. O ile Święta to czas wyjątkowy i na pewne ustępstwa można sobie pozwolić, o tyle regularne przejadanie się może mieć poważne skutki zdrowotne. Warto poznać sposoby, które pomogą nam tego uniknąć.
Boże Narodzenie to czas, w którym notorycznie sobie pobłażamy. Można jednak korzystać z wszystkich uroków świątecznego okresu bez większego wpływu na zdrowie i talię. Oto kilka wskazówek.
Świąteczny czas kojarzy się z odpoczynkiem, rodzinnymi spotkaniami, prezentami i... stołami uginającymi się od bożonarodzeniowych potraw. Warto więc pamiętać o umiarze w zakresie raczenia się gwiazdkowymi przysmakami - objadanie się świątecznymi daniami nie tylko zagraża sylwetce, jest też szczególnie ryzykowne dla diabetyków.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.