Wkrótce Boże Narodzenie, wielu z nas planuje odwiedziny przyjaciół i krewnych, których nie widzieliśmy przez jakiś czas. Daleko mieszkająca mama, starsza ciocia, czy dawny, zaprzyjaźniony z rodziną sąsiad nie należą do grona często widywanych osób i Święta stanowią doskonałą okazją do nadrobienia zaległości w kontakcie z bliskimi. Jednocześnie jednak sporadyczne spotkania powinny wyostrzyć uwagę gości - są szczególnie istotne dla oceny zmian zachowania u osób starszych, które świadczy o samopoczuciu i stanie zdrowia.
Gwiazdka to dla wielu najprzyjemniejszy czas w roku. Charakterystyczny klimat tworzony przez śnieg, dekoracje i poczucie wyjątkowości czasu odczuwają zarówno osoby religijne, jak i te słabiej związane z Kościołem. Jednakże towarzyszące celebrowaniu Świąt liczne potrawy i napoje oraz nasze przyzwyczajenia (przesiadywanie za stołem przez długie godziny) mogą nam zaszkodzić, w efekcie zamiast wypoczynku i mile spędzonego czasu, możemy zmagać się z różnymi dolegliwościami. Oto kilka wskazówek lekarzy, jak zapobiec niedyspozycjom.
Składając życzenia świąteczne, życzymy sobie i naszym najbliższym szczęścia i zdrowia. Niestety, chwilę później zasiadamy przy suto zastawionym stole i jemy - dużo i tłusto. Właśnie w okresach świątecznych nasz układ pokarmowy przeżywa szok. My zaś czujemy się przejedzeni, ociężali i nierzadko odczuwamy bolesne kłopoty żołądkowe, bo.. trudno jest odmówić sobie skosztowania piernika babci albo tak wyczekiwanych przysmaków.
Wielu ludzi wraz z nadejściem Nowego Roku obiecuje wśród postanowień umieszcza przejście na dietę. Nierzadko dlatego, że w okresie świątecznym mieli okazję znacznie się przejadać. Jeśli jednak uda się w dobrym (bo zdrowym) stylu spędzić świąteczny czas, nie trzeba będzie obiecywać sobie dietetycznych wyrzeczeń w sylwestrową noc...
Spodziewasz się gości podczas Świąt lub też sam/a jesteś zaproszony/a na świąteczny obiad? To nie ma znaczenia, bowiem efekt jest taki sam - będzie to czas ciągłego kuszenia. Na stołach jest tyle potraw, że niełatwo jest spróbować tego wszystkiego, ale „robimy, co możemy"... jak zatem uniknąć przejedzenia?
Święta to czas, kiedy często, w imię tradycji, rezygnujemy ze zdrowego żywienia i obarczamy serce nadmiernymi ilościami tłuszczu i cholesterolu. Przedstawiamy kilka rad, jak przygotować zdrowe świąteczne menu.
Śniadanko - spacerek, kawka - deserek, następnie obiadek i kilka czekoladek, potem podwieczorek na dobry humorek i kolację obfitą na noc wyśmienitą... Tak właśnie mniej więcej wygląda standardowy schemat świątecznego dnia. Wspaniałe potrawy przygotowane specjalnie na świąteczne dni nie dają spokoju i każą się zjadać w naprawdę sporych ilościach.
Święta Bożego Narodzenia - spotkania przy stole w rodzinnym gronie, blask choinki, kolędy i unoszący się zapach świątecznych potraw. W czasie tych kilku dni nasze podniebienia rozkoszować się będą wyśmienitymi daniami, specjalnie przygotowanymi na tę okazję.
200 g barszczu, 4 pierogi z grzybami, 100g postnej kapusty i kawałek karpia daje w sumie 300 kcal. Biorąc pod uwagę, że jest to 1/3 z 12 potraw na wigilijnym stole, możemy założyć, że podczas tej wieczerzy, z pewnością pochłoniemy magiczną liczbę 1000 kcal.
Niezbędnym kulinarnym atrybutem Wigilii w polskich domach i jednym z dwunastu dań jest z całą pewnością czerwony barszcz. Danie nie tylko tradycyjne, ale i zdrowe.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas - dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania się z bliskimi. Najczęściej zaś życzymy sobie Zdrowych Świąt. Niestety, dla niektórych osób właśnie okres świąteczno-noworoczny jest związany również z pojawieniem się lub nasileniem problemów z przemianą materii, wynikających ze zmiany sposobu żywienia oraz małą w tych dniach aktywnością fizyczną.