15-12-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czy znacie ten schemat? Przychodzą Święta i najadamy się do syta, a od Nowego Roku – drakońska dieta i zaczynamy odchudzanie. O ile Święta to czas wyjątkowy i na pewne ustępstwa można sobie pozwolić, o tyle regularne przejadanie się może mieć poważne skutki zdrowotne. Warto poznać sposoby, które pomogą nam tego uniknąć.
Nasze babcie mawiały – Zanim odejdziesz od wigilijnego stołu pamiętaj żeby spróbować wszystkich potraw, bo inaczej czeka cię niepowodzenie w Nowym Roku – to obrazuje jak trudno w tym czasie jest odmawiać. Rezygnacja z dodatkowej porcji smażonego lub dokładki ciasta jest traktowana jak ujma dla gospodarza, dlatego zamiast narażać się na jego rozgoryczone spojrzenie, degustujemy kolejne kęsy. Często robimy to w sposób podświadomy. Odruchowo sięgamy po smakowicie wyglądające przekąski nie zastanawiając się nad tym, czy faktycznie jesteśmy głodni. W trakcie jedzenia prowadzimy pasjonujące rozmowy, oglądamy telewizję i przeglądamy Internet, nie zwracając uwagi na sygnały jakie wysyła nasz organizm.
Jak mówi Anna Pasternak-Winiarska, dietetyk – Informacja o sytości dociera do mózgu z pewnym opóźnieniem, dlatego kiedy jemy powoli i skupiamy się na posiłku nasz mózg dostaje informację „jestem najedzony” we właściwym momencie. To naturalny mechanizm obronny, który chroni nas przed przejadaniem się. W momencie gdy nie skupiamy się na jedzeniu i/lub jemy szybko informacja o stanie sytości dociera do nas o wiele za późno. Możemy wtedy jeść bez opamiętania, a skutki będą towarzyszyć nam jeszcze przez kilka dni, albo i dłużej.
To co zauważamy już chwilę po przejedzeniu to złe samopoczucie. Stajemy się ociężali, senni i apatyczni. Przepełniony zaczyna nas boleć. Pojawia się zgaga, odbijanie, wzdęcia i nudności, czasem wymioty. Przejedzenie skutkuje biegunką lub przeciwnie - zaparciem. Częste dopuszczanie do takich sytuacji może okazać się groźne i powodować poważne komplikacje zdrowotne, przede wszystkim otyłość, choroby naczyniowo-sercowe i cukrzycę.
Zasady które pomogą Ci walczyć z przejadaniem się:
- Pamiętaj o śniadaniu – to podstawa dobrze zbilansowanej diety. Śniadanie uaktywni działanie układu pokarmowego, da energię do działania i ograniczy napady głodu, np. w godzinach popołudniowych. Jeśli planujesz ucztowanie, rozważ zjedzenie lekkiego śniadania z produktów bogatych w białko. Dzięki temu uczucie sytości będzie towarzyszyć Ci na dłużej.
- Zwróć uwagę na wielkość talerza – im większy talerz, tym mniejsza wydaje się być porcja posiłku. Dlatego jedząc lepiej wybierać małe talerze, na których posiłki wydają się większe.
- Piecz, zamiast smażyć – zamiast smażyć np. rybę w głębokim tłuszczu, możesz ją upiec w piekarniku, będzie to nieco dłużej trwało, ale dzięki temu zyskasz nowe walory smakowe oraz zachowasz prozdrowotne działanie kwasów Ω-3, a także ograniczysz niepotrzebne kalorie.
- Zamiast zjeść jeden obfity posiłek zjedz kilka mniejszych rozłożonych w czasie
- Skoncentruj się na jedzeniu - unikaj czynników, które mogłyby Cię rozpraszać, np. oglądanie telewizji, przeglądanie Internetu.
- Jedz powoli i staraj się wsłuchiwać w swój organizm – staraj się dokładnie gryźć każdy kęs, wsmakuj się w to co jesz. Dzięki powolnemu jedzeniu informacja o najedzeniu trafi do mózgu w odpowiednim czasie. Zastanów się, czy nie mylisz uczucia głodu z pragnieniem – jeśli niedawno coś zjadłeś, a nie czujesz się usatysfakcjonowany, spróbuj napić się wody i zaczekać 20-30 minut, żeby sprawdzić, czy jesteś wciąż głodny.
- Nie dojadaj pozostałości - zamiast tego zamroź je i dzięki temu będziesz mieć gotowe posiłki na kolejne dni.
- Pamiętaj, że alkohol wzmaga uczucie głodu– więc zamiast kolejnego świątecznego toastu, rozważ napicie się szklanki wody
- Poruszaj się, nie zalegaj na kanapie – spacer wpłynie pozytywnie na Twoje samopoczucie i ułatwi proces trawienia.