Strona głównaZdrowieKawa a zdrowie

Kawa a zdrowie

Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Kawa a zdrowie [© liliya kulianionak - Fotolia.com] Kawa charakteryzuje się złożonym składem chemicznym, stanowi bogate źródło kwasu chlorogenowego i kawowego, uważanych za silne przeciwutleniacze. Efekt zdrowotny przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki i tym samym wywołują różne choroby. Przeciwutleniacze mogą poprawiać mechanizmy obronne organizmu przed chorobami, takim jak nowotwory i choroby wieńcowe serca.

W jednym ze znanych Centrów Badań Stomatologicznych w USA stwierdzono, że kawa, dzięki zawartości garbników, może przeciwdziałać procesom powodujących próchnicę zębów. Picie kawy, nawet bezkofeinowej, wpływa na ograniczenie działania bakterii na uzębieniu.

Kofeina nie wydaje się być istotnym „winowajcą” przewlekłego nadciśnienia tętniczego. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Teksasie przebadali 10 tys. Amerykanów z nadciśnieniem tętniczym i nie znaleźli zależności między piciem kawy a jej wpływem na podwyższanie ciśnienia. Natomiast, w stresie, przy dużym napięciu psychicznym, u niektórych osób po wypiciu kawy może podwyższyć się ciśnienie, wywołane skojarzonym „efektem kofeiny i stresu”.

Ostatnie badania wykonane w Portugalii i Kanadzie (na grupie ok. 6 400 osób w wieku 65 lat i starszym) wykazały że spożywanie kawy może wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone w różnych krajach (w Hiszpanii, Szwecji, Niemczech, Włoszech, Japonii, USA) wykazały u osób pijących kawę w umiarkowanych ilościach możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania lub opóźnienia występowania choroby Parkinsona, ze względu na efekt ochronny komórek nerwowych.

Kofeina, zawarta w kawie, to jeden z najbardziej powszechnych środków psychotropowych, mających zdolność wpływania na nastrój. Służy ona nie tylko poprawie nastroju, ale także zmniejsza uczucie przygnębienia.

W badaniu, w który objęto 81 tys. kobiet w USA, wykazano, że kawa pomaga kobietom uniknąć kamieni nerkowych. Porcja 240 ml kawy pozwalała na zmniejszenie ryzyka o 10%, a w przypadku kawy bezkofeinowej – o 9%. W przypadku mężczyzn (próba: ok. 45 tys.) udowodniono, że przy spożyciu ok. 240 ml kawy dziennie istnieje 10% spadek ryzyka rozwoju kamicy nerkowej.

Kawa wpływa pozytywnie na przemianę cukrów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kwas chlorogenowy, odgrywający ogromną rolę w kształtowaniu się bukietu smaku i aromatu kawy, powoduje absorpcję glukozy przez wątrobę. Kolejne badania, prowadzone np. w Finlandii, wykazały także pozytywny wpływ kawy na ograniczenie zachorowania na cukrzycę, szczególnie typu II (kobiety, pijące 3-4 filiżanki – ryzyko zachorowania zmniejszone o 29%; mężczyźni – o 27%). Również badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Harvardzie wykazały, że umiarkowane picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II (u kobiet o 30%, a u mężczyzn o 50%).

wwww.tchibo.pl

Aleksandra Dudzisz / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 13:03:06, 08-09-2008 Malwina

    Rysiek

    bardzo mi sie sympatycznie czytało Twoje zdroworozsądkowe podejście do swojej choroby, diety i stosunku do przyjemności kawowych....Uwielbiam kawę i moge ją w granicach rozsądku pić, ale gdyby mi zabroniono podając twarde argumenty napewno bym odstawiła...pozostałbyprzecież jeszcze aromat, który (przyznajcie kawosze) częstokroc jest lepszy od samej kawy. pozdrawiam.
  • 17:18:28, 08-09-2008 Rysiek :-)

    Malwino ! Kawę piłem od lat młodzieńczych[lata 50-te].Od 41lat razem z żoną byliśmy jej SMAKOSZAMI.Lecz od pięciu z górą lat jesteśmy też gorącymi zwolennikami zielonej herbaty .początkowo tylko ze względów zdrowotnych [jestem po raku jelita grubego],następnie rozsmakowaliśmy się w niej.Piliśmy jednocześnie kawę i zieloną herbatę [4 szklanki dziennie regularnie] i głęboko wierzę ,że to właśnie ta zielona herbata i dieta pozwoliła mi uzyskać doskonałe wyniki "markerów"rakowych.Oczywiście herbata parzona w\g wszelkich zasad sztuki parzenia [internet] i dobrania odpowiedniego gatunku herbaty.Jest to tak cudowny napój ,Że ostatnio nawet zacząłem pić kawę ,jakby z niechęcią ,na rzecz zielonej herbaty.Więc bez żalu odstawiłem ją definitywnie ,a moja Basieńka została przy kawie ,upominając się jednak o regularne podawanie Jej także zieloną herbatę.Dzisiaj jednak zakomunikowała mi Basieńka ,że jeśli będę podawał Jej na "dzień dobry" herbatę to nie będzie piła na czczo kawy [dokuczają Jej wrzody żołądka].To już sukces !!!Ja natomiast bez żalu rozstałem się z kawą !Na koniec dodam ,że ceremonia parzenia zielonej herbaty ,jej podawania i wspólnego picia jest teraz u nas wspaniałą atrakcją [cztery razy dziennie].Serdecznie i ciepło pozdrawiam ,niezmiennie życząc zdrowia fizycznego i psychicznego do "starej" starości tj. b.długiego życia.Niech ZUS płaci długo ,choć mało-niestety.
    ... zobacz więcej
  • 11:28:13, 14-12-2010 Opcja

    kawa z pewnością jest zdrowa, jeśli pije się ją w umiarkowanych ilościach
  • 16:40:23, 13-07-2011 ~gość: 178.235.30.xxx

    lol
  • 16:42:35, 13-07-2011 ~gość: 178.235.30.xxx

    "Opracowane na podstawie materiałów promocyjnych Tchibo."

    daj pan spokoj z ta sciema na kazdym kroku

    ludzie myslcie! i nie wierzcie we wszystko co pisza producenci. HAJS HAJS HAJS... na was zuczki czyli tych co wierza w cala scieme tych sponsorowanych artykulow
  • 21:28:09, 08-03-2012 ~gość: 95.215.192.xxx

    bogda - Heh jak pisze zdrowe to już nie przeszkadza że kiedyś nie smakowało czy cos robiło ....... od razu lepiej po artykule :]
  • 23:10:06, 17-04-2012 ~gość: 173.56.1.xxx

    dlatego wlasnieM nie pijeM coffee ! never ever ! nie pijem wiecej niz 10 szklankuf !
  • 15:09:13, 17-06-2012 ~gość: 84.10.250.xxx

    dokladnie jest odwrotnie, jak czytam te bzdury źle mi sie robi
  • 15:10:26, 17-06-2012 ~gość: 84.10.250.xxx

    cyjanek tez jest zdrowy w niewielkich ilosciach, chi chi
  • 12:26:56, 25-09-2012 50krysia

    Ja chyba nie mogłabym żyć bez kawy..

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • EWST.pl
  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy