Strona głównaZdrowieKawa a zdrowie

Kawa a zdrowie

Czy pijąc codziennie filiżankę kawy zdajesz sobie sprawę z jej wpływu na zdrowie? Czy wiesz, że kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów? Czy wiesz, że kofeina zawarta w kawie przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie? Czy wiesz, że spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka rozwoju kamicy nerkowej, zwiększać ukrwienie całego organizmu?
Kawa a zdrowie [© liliya kulianionak - Fotolia.com] Kawa charakteryzuje się złożonym składem chemicznym, stanowi bogate źródło kwasu chlorogenowego i kawowego, uważanych za silne przeciwutleniacze. Efekt zdrowotny przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki i tym samym wywołują różne choroby. Przeciwutleniacze mogą poprawiać mechanizmy obronne organizmu przed chorobami, takim jak nowotwory i choroby wieńcowe serca.

W jednym ze znanych Centrów Badań Stomatologicznych w USA stwierdzono, że kawa, dzięki zawartości garbników, może przeciwdziałać procesom powodujących próchnicę zębów. Picie kawy, nawet bezkofeinowej, wpływa na ograniczenie działania bakterii na uzębieniu.

Kofeina nie wydaje się być istotnym „winowajcą” przewlekłego nadciśnienia tętniczego. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Teksasie przebadali 10 tys. Amerykanów z nadciśnieniem tętniczym i nie znaleźli zależności między piciem kawy a jej wpływem na podwyższanie ciśnienia. Natomiast, w stresie, przy dużym napięciu psychicznym, u niektórych osób po wypiciu kawy może podwyższyć się ciśnienie, wywołane skojarzonym „efektem kofeiny i stresu”.

Ostatnie badania wykonane w Portugalii i Kanadzie (na grupie ok. 6 400 osób w wieku 65 lat i starszym) wykazały że spożywanie kawy może wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone w różnych krajach (w Hiszpanii, Szwecji, Niemczech, Włoszech, Japonii, USA) wykazały u osób pijących kawę w umiarkowanych ilościach możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania lub opóźnienia występowania choroby Parkinsona, ze względu na efekt ochronny komórek nerwowych.

Kofeina, zawarta w kawie, to jeden z najbardziej powszechnych środków psychotropowych, mających zdolność wpływania na nastrój. Służy ona nie tylko poprawie nastroju, ale także zmniejsza uczucie przygnębienia.

W badaniu, w który objęto 81 tys. kobiet w USA, wykazano, że kawa pomaga kobietom uniknąć kamieni nerkowych. Porcja 240 ml kawy pozwalała na zmniejszenie ryzyka o 10%, a w przypadku kawy bezkofeinowej – o 9%. W przypadku mężczyzn (próba: ok. 45 tys.) udowodniono, że przy spożyciu ok. 240 ml kawy dziennie istnieje 10% spadek ryzyka rozwoju kamicy nerkowej.

Kawa wpływa pozytywnie na przemianę cukrów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kwas chlorogenowy, odgrywający ogromną rolę w kształtowaniu się bukietu smaku i aromatu kawy, powoduje absorpcję glukozy przez wątrobę. Kolejne badania, prowadzone np. w Finlandii, wykazały także pozytywny wpływ kawy na ograniczenie zachorowania na cukrzycę, szczególnie typu II (kobiety, pijące 3-4 filiżanki – ryzyko zachorowania zmniejszone o 29%; mężczyźni – o 27%). Również badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Harvardzie wykazały, że umiarkowane picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II (u kobiet o 30%, a u mężczyzn o 50%).

wwww.tchibo.pl

Aleksandra Dudzisz / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Choroba Alzheimera - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:08:31, 25-09-2012 krystynka

    Cytat:
    50krysia
    Ja chyba nie mogłabym żyć bez kawy..
    Jakby serce Ci zaczęło fikać, odstawiłabyś ją z dnia na dzień.
    Też byłam smakoszem, a teraz, o dziwo, wcale mi jej nie brak.
    Kofeina ma zły wpływ na krążenie.
  • 18:05:09, 14-03-2013 Klara54

    Ja od lat piłam codziennie rano kawę fusiastą bez mleka. Żołądek już domagał się odpoczynku, więc zamieniłam zwykłą kawę na...kawę żołędziową To oczywiście niewiele ma wspólnego z kawą, ale minimalny efekt placebo jest Taka kawa wzmacnia też śledzionę, żołądek, daje uczucie sytości, więc naprawdę jest dobrą alternatywą.
  • 15:51:17, 11-06-2013 ~gość: 89.231.124.xxx

    Czy kawa jest zdrowa czy nie, można dowiedzieć się na stronie http://pytajozdrowie.pl/
  • 17:44:43, 11-06-2013 bronisz.polaczek

    Która kawa jest mniej szkodliwa:rozpuszczalna,czy parzona?
  • 18:02:22, 11-06-2013 iwasiwa

    Cytat:
    bronisz.polaczek
    Która kawa jest mniej szkodliwa:rozpuszczalna,czy parzona?
    Mnie się wydaje,że nie ma czegoś takiego,powiedziałabym
    że raczej ważniejsza jest ilość wypijanych kaw,a więc wszystko
    w nadmiarze szkodzi,więc pijmy z umiarem,to samo się tyczy
    słodzenia,lepiej posłodzić łyżeczką miodu niż cukrem który
    jest szkodliwy
  • 14:07:02, 14-06-2013 tomeh

    zbożową dobrze pić a nie zwykła czyli, więcej w niej zdrowia
  • 14:07:50, 05-08-2015 hajka

    Ja uważam, że takie pytanie warto zadać dietetykowi :-)
    ale słyszałam, że zwykła parzona pod ciśnieniem jest najzdrowsza!
    I nawet na diecie można taką spożywać bez cukru i mleka.
    Jeśli szukacie dobrego dietetyka to polecam Wam te namiary- http://balumed.pl/specjalizacje/dietetyk/
  • 17:43:46, 26-03-2019 Limonkaa

    kava jest najlepsza
  • 11:00:52, 03-04-2019 MarianH

    Nie oszukujmy się, prawda jest taka, że kawa jest niezdrowa i powinniśmy jej unikać. Choć jeszcze do niedawna sam nie wyobrażałem sobie rozpoczynać dnia bez filiżanki czarnej, mocnej kawy, to jednak moja żona uznała, że znacznie zdrowsza będzie dla mnie matcha herbata. Sklep internetowy, w którym zamówiliśmy ten cudowny, azjatycki specjał, posiada w asortymencie najwyższej jakości herbaty produkowane przez renomowanych producentów. Ostatecznie napar z zielonej herbaty bardzo mi zasmakował. Możesz mi nie wierzyć, ale pobudza mnie on jeszcze bardziej od kawy.
    ... zobacz więcej
  • 09:50:06, 08-08-2019 Sanndra

    Ja dla smaku pije inkę. Nadal nie jest to ten sam smak co normalna kawa sypana, ale z braku laku trzeba cieszyć się tym co się ma.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć