Życie w długotrwałym stresie sprawia, że nasz organizm zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Ciało szwankuje, zawodzi psychika, cierpimy na bezsenność, niekiedy doświadczamy depresji. Do tych objawów mogą dołączyć inne niepokojące symptomy, np. kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej czy wzrost ciśnienia krwi. Przewlekły stres jest jedną z przyczyn zawału serca.
Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i beztroski. Ale nawet błahy problem zdrowotny może zepsuć nam wyczekiwany urlop. Lekarze radzą, jak uniknąć choroby.
Borówka jest słodka, smaczna, nie plami i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Bakterie wywołujące próchnicę sieją spustoszenie w całym organizmie. Zmiany skórne, problemy z oczami, choroby serca, nerek czy stawów mogą być spowodowane ogniskami zapalnymi w jamie ustnej. Zaniedbane zęby prowadzą do rozwoju groźnych schorzeń, niektóre z nich mogą powodować zagrożenie dla życia, rzadko jednak zdajemy sobie z tego sprawę.
Sól - wszechobecna w naszym życiu. Często nie zastanawiamy się nad jej istnieniem, przyjmując, iż jej obecność w naszej diecie jest czymś zupełnie naturalnym. Okazuje się, że co drugi Polak soli jedzenie jeszcze przed spróbowaniem – odruchowo i bezrefleksyjnie. W ten sposób zakłada, że smak podanego dania na pewno będzie wymagał podkreślenia, przez co najczęściej rozumiemy dosalanie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega i zaleca, by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.
Spacer z przyjaciółką, wysypianie się, ochrona przeciwko kleszczom, szybka samokontrola po prysznicu. Wykorzystaj wiosenną motywację i zadbaj kompleksowo o zdrowie. Lekarze zdradzają 6 prostych sposobów.
Sen to zdrowie. I jest w tym krótkim zdaniu wiele prawdy. W czasie snu nasz organizm regeneruje się i przygotowuje do następnego dnia. Sen jest szczególnie istotny w czasie choroby i procesie rekonwalescencji. Dlatego warto zadbać o jakość snu i wypoczynku nawet w trakcie zwykłego przeziębienia.
Ponad 60 procent mężczyzn i 45 procent kobiet w Polsce choruje na nadwagę lub otyłość – informuje Ministerstwo Zdrowia. Za kilka dni będziemy obchodzić Światowy Dzień Walki z Otyłością – to okazja, aby zwrócić uwagę na potrzebę zmiany codziennych zachowań i nawyków. O wymiarach „walki” z otyłością mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Czas infekcji, przeziębień i chorób układu oddechowego trwa w najlepsze. Wciąż niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że właściwie zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na odporność ludzkiego organizmu, a połączona z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością wypoczynku daje doskonałe efekty w walce z wirusami.
W czasie snu 70 proc. komórek układu odpornościowego ulega regeneracji. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, iż zaburzenia snu mają niezwykłe znaczenie w wielu chorobach. Bezsenność i zaburzenia snu sprzyjają powstawaniu takich nowotworów jak nowotwór prostaty i gruczołu piersiowego.
Smog to jeden z największych problemów ekologicznych i zdrowotnych w Polsce. Aż 33 z 50 miast w Unii Europejskiej o największym stężeniu zanieczyszczeń powietrza to polskie miasta. Pod względem zanieczyszczenia pyłami PM2,5 plasujemy się na drugiej pozycji.
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Coraz więcej Polaków decyduje się zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nie trzeba wcale wiele wysiłku, aby dokonać reorganizacji swojego życia - wystarczy odrobina samozaparcia i cierpliwości. Recepta na poprawę zdrowia jest w zasadzie prosta – pozytywne myślenie, racjonalne odżywianie i regularny ruch na świeżym powietrzu.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce zawierają w sobie bogactwo witamin. W zależności jednak od kolorów, naturalne przekąski posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach, które spożywamy na co dzień?
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit