Strona głównaZdrowieBrukselka: zdrowe warzywo

Brukselka: zdrowe warzywo

W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Brukselka: zdrowe warzywo [© kristina rütten - Fotolia.com] jest źródłem wielu cennych witamin, w tym A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K oraz pierwiastków takich jak miedź, żelazo, cynk i fosfor, sód, magnez, potas, mangan, wapń, karoten, jod, chlor. Zawiera ona również przeciwutleniacze, kwas foliowy oraz związki azotowe.

Korzyści wynikających z jedzenia tego małego warzywa jest wiele. Zawarty w niej zestaw witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy, nerwowy, narządy wzroku, błony śluzowe i skórę. Systematyczne jedzenie brukselki pomaga utrzymać prawidłowy poziom , dobrą pracę układu oddechowego i sercowo-naczyniowego.

Brukselka zasługuje dodatkowo na szczególną uwagę kobiet. Zawarte w niej związki azotowe odpowiadają za przemianę estrogenu i wydalanie jego nadmiaru z organizmu, a to prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów narządów kobiecych. Ponadto potas, magnez, wapń, cynk zawarte w tym warzywie to elementy diety, o których nie powinna zapominać żadna kobieta w ciąży. Brukselka polecana jest również wszystkim paniom dbającym o dobrą . 100 gram tego warzywa to tylko 30 kalorii, a zawarty w niej błonnik pomaga utrzymać prawidłową przemianę materii.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy