Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Właściwie trudno siarkę nawet trudno zaliczyć do minerałów, ponieważ sama tworzy oddzielną kategorię. Niemniej jednak stanowi niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastek.
Nowe badania przeprowadzone w różnych krajach, m. in. Indiach, wykazały, że u osób starszych, spożywających niewielkie ilości pokarmów z witaminą C prawdopodobieństwo zaćmy jest bardzo wysokie.
U osób, u których może rozwinąć się zespół eksfoliacji, która jest główną przyczyną wtórnej jaskry otwartego kąta i zwiększonego ryzyka zaćmy, jak również powikłań po zabiegu usunięcia zaćmy, szczególne znaczenie ma wiek, płeć, styl życia, a nawet miejsca zamieszkania.
Zaćma to jedna z najczęściej spotykanych chorób oczu. Szacuje się, że na wywołane przez nią zaburzenia wzroku choruje ponad 800 tys. Polaków. Przy braku skuteczności leczenia farmakologicznego jedynym sposobem na odzyskanie idealnego wzroku jest wszczepienie nowej, sztucznej soczewki, w miejsce zmętniałej naturalnej. Dzięki takiemu zabiegowi zarówno młodzi, jak i starsi ludzie cierpiący na zaćmę, mogą odzyskać pełną sprawność widzenia.
Wraz z wiekiem rośnie prawdopodobieństwo rozmaitych chorób oczu. Nie chodzi tylko o pogarszającą się ostrość widzenia, ale o dolegliwości, z którymi często muszą zmagać się osoby dojrzałe i starsze. Poniżej odpowiedzi na powszechnie zadawane pytania o zdrowie oczu w starszym wieku.
Chodzenie z kijkami na dobre zadomowiło się w Poznaniu. Już 25 września nad Jeziorem Maltańskim odbędą się zawody Eco Walker Nordic Walking 2011. Osoby, które odwiedzą Jezioro Maltańskie w trakcie zawodów będą mogły również skorzystać z bezpłatnych badań dna oka.
Choroby wzroku zazwyczaj dotykają ludzi starszych. - Z takiego założenia wychodzą młodzi ludzie uważający, że nie należą do grupy narażonej np. na zachorowanie na zaćmę. Są jednak w błędzie. Zaniedbanie jej objawów może wiązać się ze znacznym uszkodzeniem ostrości wzroku, a w ostateczności nawet z jego utratą.
Zaćma, czyli katarakta, polega na zmętnieniu soczewki oka. Choroba zaczyna się od klasycznego pogorszenia widzenia. Nieleczona prowadzi do całkowitej utraty wzroku! Jednak zanim do tego dojdzie niszczy naszą życiową aktywność. Utrudnia codzienne czynności, wykonywanie obowiązków zawodowych oraz cieszenie się czasem wolnym.
Oczy dostarczają nam prawie 85% informacji o otaczającym nas świecie. Do analizy odebranych sygnałów angażują ponad 10% wszystkich komórek nerwowych w naszym mózgu, dzięki temu możemy rozumieć rzeczywistość i się w niej poruszać. Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy i wiele da się z nich wyczytać, np. radość, smutek, strach, gniew. Spojrzenie może być jasne, łagodne ale można nim również kogoś zmrozić. Jedno jest pewne - ze wzrokiem nie ma żartów.
W najbliższy wtorek, 10 maja, w jednej z klinik okulistycznych w Bielsku, operacji usuwania zaćmy z wszczepieniem soczewki zostanie poddana 100 letnia pacjentka!
Dieta bogata w warzywa i uboga w mięso obniża ryzyko rozwoju zaćmy, wynika z badań naukowców z University of Oxford.naukowców z University of Oxford.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Prawie 800 tys. Polaków choruje na zaćmę. Na świecie problem ten dotyczy około 27 mln osób. Niestety obecnie nie ma żadnej skutecznej metody zapobiegania tej chorobie, a jedynym sposobem poprawy komfortu życia chorych na zaćmę jest leczenie operacyjne.
Nowe irlandzkie badanie wykazało silną korelację pomiędzy zmianami w budowie ciała a poziomem pigmentu plamki żółtej stanowiącej część siatkówki, w której występuje największe zagęszczenie receptorów.