26-07-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Badania sugerują, że dostarczanie wysokiej dawki składników odżywczych takich jak , kwasy tłuszczowe i likopen mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na aż o 25 procent.
Odpowiednia dieta wykazuje działanie zapobiegawcze w zakresie chorób oczu, a ponadto wspomaga inne funkcje organizmu. Konstruowane przez nas menu wykazuje synergiczne działanie. Poniżej sześć najpotężniej chroniących oczy produktów:
Jarmuż, i różnego rodzaju sałatyLuteina i zeaksantyna to , które chronią zdrowe komórki - w te antyoksydanty bogate są wspomniane ciemnozielone liściaste warzywa. Jak wskazuje The American Optometric Association, działają one jak "wewnętrzne okulary", które mogą "filtrować szkodliwe niebieskie światło".
Ponadto „zielenina" jest również bogata w , której oczy potrzebują do prawidłowego funkcjonowania.
OstrygiNiedobór cynku jest związany z zaburzeniami widzenia i słabym widzeniem nocnym, a także rozwojem zaćmy. Duża dawka tego minerału zaś może zdziałać cuda - spowolnia postęp związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, które jest relatywnie częstym schorzeniem u osób powyżej 50 roku życia.
Ostrygi są dobrym źródłem cynku, jeśli jednak nie jest się ich smakoszem, można sięgnąć po homara, łososia, wołowinę i mleko - w nich także znajduje się znaczna ilość opisywanego minerału.
MoreleOwoce te są bogate w beta-karoten i likopen, oba karotenoidy, które mogą pomóc w zachowaniu dobrego wzroku.
Jak wyjaśnia Macular Degeneration Association organizm przetwarza beta-karoten w witaminę A, która powstrzymuje uszkodzenia komórek i tkanek, w tym soczewki oka.
Przedłużający się stres oksydacyjny może prowadzić do rozwoju lub zaburzenia dopływu krwi do oczu i skutkować zwyrodnieniem plamki żółtej, wskazują eksperci.
Słodkie ziemniakiZaleca, aby ludzie zwracają szczególną uwagę na jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, które są bogate w witaminy C i A - dlatego słodkie ziemniaki znajdują się na liście menu polecanego dla zdrowia oczu, stanowią bowiem dobre źródła tych składników.
Jedna porcja słodkich ziemniaków dostarcza więcej witaminy A niż dzienna oficjalnie zalecana dawka. Poza tym, słynnym wspomagającym wzrok warzywem jest marchew.
Jaja Jaja to kolejny produkt o stosunkowo wysokiej zawartości cynku. Są również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i luteiny.
Jakkolwiek nie mają w sobie takich dawek kartenoidów jak zielone warzywa, to substancje te są lepiej wchłaniane przez organizm właśnie z jaj.
Kiełki pszenicyWitamina E może spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółte, jak również zmniejsza ryzyko zaćmy. Kiełki pszenicy zaś, jako jeden z produktów najbogatszych w tę witaminę, są szczególnie rekomendowane osobom, które chcą zadbać o oczy. Poza nimi, poleca się m. in. i ziarna słonecznika.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »