W najbliższy wtorek, 10 maja, w jednej z klinik okulistycznych w Bielsku, operacji usuwania zaćmy z wszczepieniem soczewki zostanie poddana 100 letnia pacjentka!
Dieta bogata w warzywa i uboga w mięso obniża ryzyko rozwoju zaćmy, wynika z badań naukowców z University of Oxford.naukowców z University of Oxford.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Prawie 800 tys. Polaków choruje na zaćmę. Na świecie problem ten dotyczy około 27 mln osób. Niestety obecnie nie ma żadnej skutecznej metody zapobiegania tej chorobie, a jedynym sposobem poprawy komfortu życia chorych na zaćmę jest leczenie operacyjne.
Nowe irlandzkie badanie wykazało silną korelację pomiędzy zmianami w budowie ciała a poziomem pigmentu plamki żółtej stanowiącej część siatkówki, w której występuje największe zagęszczenie receptorów.
14 października 2010 r. na całym globie, również w Polsce, obchodzony był Światowy Dzień Wzroku. Jego głównym celem jest zwrócenie uwagi na problemy chorób oczu. Problemy z widzeniem ma blisko połowa Polaków.
Wyniki nowych badań pokazują, jak biosyntetyczne rogówki mogą pomóc w regeneracji i naprawie uszkodzonej tkanki oka i znacznie poprawić widzenie człowieka. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Science Translational Medicine, dofinansowane w części z unijnych stypendiów międzynarodowych Marie Curie pokazują, że optymalizacja tych implantów może stanowić dla pacjentów potrzebujących leczenia skuteczną i bezpieczną alternatywę w stosunku do rogówek pobieranych od dawców.
Choć zaćma jest jedną z najczęstszych chorób oczu, a w Polsce choruje na nią około 800 tysięcy osób, to stan wiedzy Polaków na temat przebiegu operacji usunięcia zaćmy i jej efektów jest znikomy. W grupie pacjentów przed zabiegiem usunięcia zaćmy 50% osób stwierdza, że nie wie, jaka soczewka będzie im wszczepiona, a w grupie osób po zabiegu co trzeci respondent deklaruje, że nie wie, jaką ma soczewkę. Mimo braku wiedzy o specyfikacjach soczewek aż 56% badanych przed operacją oczekuje, że po zabiegu pozbędzie się problemów z widzeniem, czyli będzie dobrze widzieć zarówno z bliska, jak i z daleka, bez potrzeby noszenia okularów – wynika z badań przeprowadzonych przez CBOS.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Witamina E jest zażywana przy różnorodnych chorobach oczu - jaskrze, zaćmie, zespole suchego oka. Teraz naukowcy znaleźli lepszy sposób jej przyjmowanie, pisze Siski Green z sagazone.
U ludzi, którzy jedzą dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały chleb, ziemniaki i inne produkty, które szybko uwalniają energię do krwiobiegu) notuje się dużo większe ryzyko rozwoju zaćmy, dowodzą australijskie badania, których wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Choć zaćma to jedna z najczęstszych chorób oczu w grupie osób powyżej 60 roku życia wiedza na temat skutecznego leczenia tej choroby w społeczeństwie jest wciąż niewystarczająca. By to zmienić, w 2010 rusza nowy cykl wykładów edukacyjnych na Uniwersytetach Trzeciego Wieku.
Długotrwała praca przed ekranem komputera, suche powietrze, wiatr, zanieczyszczenia - wszystko to może skutkować pogorszeniem wzroku. Jeżeli czujesz, że jakość Twojego widzenia obniżyła się, oczy są zaczerwienione i suche - poświęć chwilę swojego czasu i dowiedz się, jak poprawić kondycję wzroku.
Terapia światłem spolaryzowanym stosowana jest w profilaktyce, leczeniu i rehabilitacji. Pomaga m.in. w leczeniu bólów i stanów zapalnych, a także wzmacnia nasz system odpornościowy.
Emerytowany profesor fizyki Joshua Silver zaprojektował okulary, które można samemu „dostroić" do wady wzroku.