28-02-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Jabłka
Jabłka są bogate w dwa związki roślinne zwane katechinami i kwercetynami. Pomagają one w zapobieganiu udarów mózgu, chorób serca i nowotworów. Ponadto kwercetyna poprawia stabilność kolagenu, który pomaga skórze zachować elastyczność. Jabłka są bogate w błonnik rozpuszczalny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Wreszcie zawierają bor zapobiegający utracie wapnia i zapewniający ochronę przed osteoporozą.
Produkty pełnoziarniste 
Żyto, owies i jęczmień zawierają kwas fitynowy, który hamuje wzrost komórek nowotworowych. Jęczmień jest szczególnie bogaty w związki zwane inhibitorami proteazy również odznaczającymi się właściwościami zwalczania raka, w tym raka piersi i raka jelita grubego. Produkty pełnoziarniste są bogate w błonnik, który pomaga utrzymać przewód pokarmowy i układ krążenia w dobrym zdrowiu.
Czarna porzeczka 
Czarna porzeczka jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C - zawierają około 130 mg na 100 g.. Witamina C to ważny antyoksydant, który pomaga zachować zdrowy system immunologiczny, utrzymuje skórę w dobrej kondycji i przyspiesza gojenie ran oraz złamań. Wysoki poziom witaminy C jest związany z najmniejszym ryzykiem chorób serca. Czarne porzeczki zawierają również luteinę (ważny dla zdrowia oczu), antocyjany (mają wpływ na układ krążenia, wzrok oraz pamięć), a także oleju w nasionach wykazujący działanie przeciwzapalne, a także łagodzący bóle artretyczne.
Seler 
Seler pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, prawdopodobnie dlatego, że zawiera 3-n-butylowy ftalid, jak również apigeninę, jeden z flawonoidów roślinnych. Jest również doskonałym źródłem potasu, minerału, który odpowiada za równowagę płynów ustrojowych i może obniżać ciśnienie krwi. Seler ma również właściwości przeciwzapalne i pomaga w zmniejszeniu bólu stawów, jak również stanowi środek przezwyciężania retencji płynów. Jedno z badań wykazało, że seler jest warzywem najsilniej chroniącym przed rakiem jelita.
Jaja 
Świeże, ekologiczne jaja to doskonałe jedzenie. Zawierają selen, którego nierzadko brakuje w diecie, a który ma udział w powstrzymywaniu rozwoju nowotworów oraz chorób serca. Są też dobrym źródłem jodu wspomagającego funkcjonowanie tarczycy, a także zawierają lecytynę, substancję, która może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i kamicy żółciowej. Jaja są bogate w witaminy i składniki mineralne, w tym witaminę E i cynk, jak również witaminy z grupy B. Dietetycy polecają jedzenie około czterech jaj tygodniu, chyba że dana osoba musi znacznie ograniczyć ilość cholesterolu.
Pomidory 
Pomidory są bogate w kartenoid likopen, który zapewnia ochronę przed nowotworami i chorobami serca. Ostatnie badania wykazały, że kobiety, które jedzą dużo likopenu, mają niższe ryzyko raka jajnika i piersi, natomiast u mężczyzn związek ten pomaga zapobiegać nowotworowi prostaty. Pomidory są również dobrym źródłem kwasu liponowego pomagającego zwiększyć poziom energii i poprawić pamięć.
Marchew

Marchew jest najlepszym źródłem karotenów - związków, które mają silne działanie antyoksydacyjne, co jest ważne w walce z nowotworami. Regularne spożycie marchwi może chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, a także obniżyć poziom złego cholesterolu. Karoteny zabezpieczają skórę przed uszkodzeniami oraz niekorzystnym działaniem słońca.
Jagody 
Ostatnie badania dowiodły, że można je zaliczyć do najsilniejszych antyoksydantów. Jagody mają największy potencjał, aby zapobiec chorobom starości. Stwierdzono, że 100 gramów tych owoców dziennie może stymulować wzrost nowych komórek mózgowych i zapobiec utracie pamięci. Jagody są również bogate w antocyjany, które pomagają dotlenić skóry i zachować jej młody wygląd.
Zaćma, znana też jako katarakta polega na prowadzącym do zaburzeń w ostrości widzenia zmętnieniu soczewki oka. Należy do chorób związanych z wiekiem, choć na jej występowanie mają wpływ także inne czynniki (urazy, stosowane leki czy inne schorzenia). czytaj dalej »
Nowotwór piersi (rak piersi, rak sutka) należy do najczęściej występujących chorób onkologicznych u kobiet. W Polsce notuje się prawie 10 tys. nowych zachorowań rocznie, co oznacza, że każdego roku na nowotwory piersi zachoruje 30 na 100 tys. kobiet. czytaj dalej »
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty jest wiek. czytaj dalej »
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Dużej liczbie przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia. czytaj dalej »