Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Ponad połowa Polaków powyżej 15 roku życia sięga po multiwitaminy. Od preparatów tego typu oczekują przede wszystkim dostarczenia kompletnego zestawu witamin w jednym produkcie, podaje TNS OBOP.
Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Budząca się do życia przyroda w okresie świąt wielkanocnych zachęca do dbałości o nasz wygląd i dietę, by czuć się pięknym i zdrowym już w pierwszych dniach wiosny. Jedzenie jest przyjemnością, zwłaszcza dobre i w miłym rodzinnym.
Owoce to ważny element codziennej diety, dostarczają witaminy, mikro i makroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Selen, którego źródłem są ryby, skorupiaki, zboża i mięso odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Nie mniej istotna jest witamina E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.
Witamina E powinna znaleźć się w diecie starszych osób - radzą naukowcy. Dowiedli oni, iż niedobory tej witaminy obniżają sprawność osób po 65 –tym roku.
Jedną z witamin, które powinny zawierać spożywane przez bas produkty jest witamina B6.
Słodkie przysmaki nie są zazwyczaj zbyt zdrowe, jednak syrop klonowy to dowód na to, że przyjemność jedzenia można połączyć z dbaniem o zdrowie.
Dong Quai to aromatyczne chińskie lekarstwo sporządzane z korzeni rośliny o nazwie Angelica sinensis. Od tysięcy lat używane jest w Japonii, Korei, Chinach jako medykament na kobiece dolegliwości. Zawiera żelazo, witaminy A, B12, kwas foliowy, E, jest źródłem fitohormonów.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.
Idzie jesień a razem z nią pluchy, szarugi coraz to chłodniejsze dni i zbliżające się przesilenie jesienno-zimowe. Na samą myśl chce się zostać w domu pod ciepłym kocem i nie wychodzić spod niego aż do wiosny.
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak bywało za czasów naszych prababek, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.
Głóg, roślina którą spotkać można w parkach i lasach, ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków