Strona głównaZdrowieSyrop klonowy - smak i zdrowie

Syrop klonowy - smak i zdrowie

Słodkie przysmaki nie są zazwyczaj zbyt zdrowe, jednak syrop klonowy to dowód na to, że przyjemność jedzenia można połączyć z dbaniem o zdrowie.
Syrop klonowy - smak i zdrowie [© Henk Jacobs - Fotolia.com] Jako pierwsi metodę pozyskiwania syropu klonowego odkryli północnoamerykańscy Indianie. Wprawdzie dziś do wytwarzania tego przysmaku wykorzystuje się metody przemysłowe, jednak nadal w produkcji syropu klonowego przoduje kanadyjski Quebec oraz USA.

Ze względu na swój słodki smak w XIX wieku syrop klonowy był w Ameryce Północnej najpopularniejszą substancją słodzącą. Obecnie jest wykorzystywany głównie jako dodatek do placków, naleśników, lodów, gofrów.

Co istotne, syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód, jednocześnie zawiera cenne dla zdrowia substancje, witaminy, aminokwasy i składniki mineralne. W syropie klonowym nie znajdziemy tłuszczu, jest on natomiast źródłem witaminy B1, żelaza i wapnia.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:52:22, 03-02-2013 ~gość: 91.94.56.xxx

    super
  • 22:19:15, 04-02-2013 tomeh

    Na pewno zdrowe, ale nie wszędzie go można dostać, sprawdzałem.
  • 07:48:40, 05-02-2013 marcel20106

    Ja pójdę do Herbapolu,
    może się uda kupić...
  • 15:59:01, 05-02-2013 baburka

    A ja nie dam się zwariować
  • 11:57:19, 06-02-2013 Opcja

    smak jest super, lubię ten syrop na naleśnikach, mniam...

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć