18-03-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Budząca się do życia przyroda w okresie świąt wielkanocnych zachęca do dbałości o nasz wygląd i dietę, by czuć się pięknym i zdrowym już w pierwszych dniach wiosny. Jedzenie jest przyjemnością, zwłaszcza dobre i w miłym rodzinnym.
Do kanonu świątecznych specjałów - zgodnie ze staropolską tradycją należą m. in.: białe i wędzone kiełbasy, szynka, chrzan, wykwintne sosy do przekąsek, pieczyste z najlepszych gatunków mięs, pieczony drób, żury i wreszcie wypieki - baby, mazurki, serniki. Ponadto sałatki majonezowe, duże ilości jajek, serwowane spore ilości alkoholu nabijają licznik z kaloriami w zastraszającym tempie. Do tego siedzenie bez przerwy przy świątecznym stole lub przed telewizorem nie wróży nic dobrego. Jaka jest rzeczywistość, wszyscy wiemy. Układ pokarmowy, podobnie jak cały nasz organizm, ma ograniczone możliwości. Nie nadąża z trawieniem zbyt dużych ilości jedzenia. A przecież można inaczej! Na szczęście istnieją sposoby, które pozwalają skutecznie sobie z nimi radzić.
Gdy dokucza wątroba W szczególności należy chronić naszą wątrobę, która najbardziej cierpi podczas nadmiernego obżarstwa przy obficie zastawionym stole świątecznym. Organ ten pełni bardzo ważną rolę. Między innymi bierze udział w odtruwaniu organizmu z toksyn, wspomaga trawienie przez produkcję żółci oraz tworzy wiele związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Żółć bierze czynny udział we wchłanianiu tłuszczów oraz witamin A, D, E i K. Pobudza także trzustkę do wydzielania enzymów trawiennych. Z tego powodu zaburzenia funkcji wątroby objawiają się w pierwszej kolejności dolegliwościami z przewodu pokarmowego takimi jak wzdęcia, bóle brzucha, zmiany konsystencji stolca. W późniejszym czasie mogą się do tego dołączyć problemy z koncentracją oraz uczucie zmęczenia.
Ciężkie czasy dla wątroby Przede wszystkim należy unikać czynników, które uszkadzają ten organ: alkohol, mocna kawa czy herbata. A w trakcie świątecznego ucztowania zapominamy o warzywach i owocach – najcenniejszym źródle błonnika. Kłopoty z wypróżnianiem mogą powodować bardzo szybki przyrost wagi. Powstawaniu tłuszczyku sprzyjają węglowodany, których nie brak na świątecznym stole: tłuste serniki są źródłem energii, którą ciężko spożytkować, siedząc leniwie przed telewizorem.
Naturalne wspomaganie wątroby Osoby cierpiące na dolegliwości wątroby po zjedzeniu ciężkostrawnych dań wielkanocnych powinny stosować preparaty ziołowe, zawierające naturalne i bezpieczne wyciągi roślinne, które skutecznie eliminują: zaburzenia trawienia tłuszczów, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, nudności. Aby były pod ręką w razie potrzeby, należy wcześniej zaopatrzyć w nie domową apteczkę. Trzeba o nich pomyśleć jeszcze przed świętami, przy zakupie warto zwrócić uwagę czy zawierają witaminy grupy B: B1, B2, B6, B12 oraz kwas foliowy i niacyna – niezbędne w syntezie aminokwasów, w przemianach tłuszczów i hormonów, wpływające korzystnie na układ trawienny i nerwowy.
Co jeszcze może pomóc? Pamiętajmy podczas świąt o ruchu. Rodzinne spacery to miły i zdrowy sposób na spędzenie świątecznego czasu. Ale planując świąteczne menu warto pomyśleć o przyprawach - np. kminek czy też majeranek dzięki posiadanym właściwościom leczniczym i oczyszczającym pomogą uniknąć nam “kłopotów” żołądkowych, niestrawności czy zgagi. Należy pamiętać ponadto o piciu dużej ilości wody, która usprawnia proces trawienia i zapobiega zaparciom.
Dolegliwości spowodowane przejedzeniem mijają zwykle po kilku godzinach. Jeśli jednak uciążliwe objawy nie przechodzą i mimo środków łagodzących nadal czujemy się źle, należy udać się po pomoc do lekarza.