15-04-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wraz z nadejście m wiosny na sklepowych półkach oraz straganach pojawiły się świeże warzywa. Warto wykorzystać je do przygotowywania codziennych posiłków, wzbogacą ich smak a naszemu organizmowi dostarczą cenne substancje odżywcze i witaminy.
Znakomitym dodatkiem do kanapek oraz przystawek jest sałata. Jest to także bogate źródło beta- karotenu - substancji chroniącej przed działaniem wolnych rodników, sałata jest też bogata w kwas foliowy.
Warzywami, które urozmaicają smak sałatek oraz twarożków są również rzodkiewki, zawierają one dużo witamin z grupy B oraz witaminę C, w rzodkiewkach znajdziemy też wapń, siarkę, magnez, miedź, żelazo. Rzodkiewki powinny jeść zwłaszcza osoby z niedokrwistością, gdyż korzystnie wpływają na procesy krwiotwórcze.
Do wiosennego menu warto włączyć także szczypiorek, ta niepozorna roślina to źródło siarki oraz witamin z grupy B. Dużą zaletą szczypiorku jest to, że możemy go wyhodować w własnym domu.
Jeśli chcesz dostarczyć do organizmu magnez, wapń, potas i sód koniecznie sięgnij po pomidory. Warzywa te zawierają także przeciwutleniacze chroniące przed rozwojem chorób nowotworowych.