Wraz z odejściem zimy pragniemy zmienić coś w swoim wyglądzie, by z pierwszymi promieniami wiosennego słońca wyglądać i czuć się dobrze. Duży zastrzyk zdrowia i energii zapewnią nam dostępne o tej porze roku nowalijki. Finezyjnie przyrządzone i podane ucieszą wszystkie nasze zmysły.
Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Wszyscy chcielibyśmy cieszyć się długim i szczęśliwym życiem, kluczem do sukcesu jest w dużej merze zachowanie dobrego stanu zdrowia. Chcąc jak najdłużej cieszyć się psychofizyczną sprawnością należy pamiętać o tym, co długowieczności sprzyja. Oto kilka sposobów na zachowanie dobrej formy mimo upływu lat.
Zmienna jesienna pogoda, oraz zmowy chłód sprawia, że w tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Chcąc wspomóc organizm w walce z wirusami często sięgamy po witaminowe suplementy diety. Zapominamy, że jest prostszy i tańszy sposób na wzmocnienie organizmu, zanim kolejny raz kupimy syrop, czy pastylki przyjrzyjmy się temu, co jemy.
Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Codzienne obowiązki zawodowe i rodzinne, szybkie tempo życia przyczyniają się do tego, że stres stał się powszechnym komponentem naszego życia. Umiejętność radzenia sobie ze stresem jest więc niezbędna. Odpowiedni zbalansowany ruch, wypoczynek i dieta mogą stanowić doskonały program antystresowy.
Sekret wiecznie trwającej młodości nie musi być w pigułce. Marchewki, szpinak, brokuły – pośród innych warzyw – zawierają składniki znane jako przeciwutleniacze, które jak sugerują naukowcy mogą być poważną bronią w walce z wiekiem.
Czy opalanie się jest głupim i zupełnie nieodpowiedzialnym zachowaniem grożącym zachorowaniem na złośliwego czerniaka czy też przeciwnie – dbaniem o swoje zdrowie? Do czego potrzebna jest nam witamina D?
Nieustannie mówi się, jak niezdrowe jest jedzenie słodyczy, straszą wizytą u dentysty, chowają łakocie przed swymi pociechami, a tymczasem sami za nimi przepadają! Pokolenie wyżu demograficznego, dziś czterdziesto- i pięćdziesięciolatkowie, przyznają, że nie odmawiają sobie słodkich przyjemności, pomimo zaleceń dietetyków oraz niekończących się ostrzeżeń o złym wpływie cukru na stan zdrowia.
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.
Suplementy diety, żywność wzbogacona, preparaty zawierające witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę, a jednocześnie wzmacniające organizm nie są jeszcze popularne wśród Polaków - wynika z badania OMNIMAS przeprowadzonego przez TNS OBOP w maju 2006 roku.
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
Zła dieta pozbawiona najbardziej wartościowych elementów odżywczych może wpływać na proces starzenia się. Najnowsze badania przeprowadzone na ptakach dowodzą, iż pokarm ubogi w przeciwutleniacze może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm.
AMD(age-related macular degeneration - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem) to postępująca choroba oczu, która oddziaływuje na plamkę czyli obszar w oku odpoweidzialny za centralne widzenie. Jak dowodzą badania, wystarczy codzienna porcja odpowiednich witamin i minerałów by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków