Kurkumina, czyli składnik curry, może być bardzo przydatna w leczeniu poważnych stanów zapalnych, które leżą u podstaw większości chorób przewlekłych.
Agothosma Betulina, czyli Buchu, to roślina, z której w Afryce Południowej robi się cenioną ze względu na walory zdrowotne herbatę. Napój zawiera ważne składniki odżywcze i ma właściwości odmładzające.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Niektóre produkty mogą sprzyjać ochronie przed nowotworami. Jednym z nich jest awokado.
Codzienne serwowanie sobie filiżanki kawy to prozdrowotny wybór, bo zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zachować młodość i uchronić się przed wieloma chorobami. Okazuje się, że wpływ na jej właściwości m. in. sposób palenia.
Czosnek już na dobre zyskał miano naturalnego leku na wiele rozmaitych dolegliwości ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Teraz do listy korzyści z jego jedzenia można dopisać ochronę przed Chorobą Parkinsona i Alzheimera.
Jabłko to owoc o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych, zarówno jeśli chodzi o walkę z cholesterolem, jak i innymi chorobami. Teraz odkryto, że dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Na londyńskim Global Food Innovation Summit zaprezentowano Esthechoc, czekoladę, która została opracowana po to, by zwalczać efekty starzenia.
Ciepiący na syndrom chronicznego zmęczenia mają problemy z zasypianiem, doświadczają też gorszego nastroju i czują się nieustannie zmęczeni. Ta choroba dotyczy co trzeciego Polaka w grupie wiekowej 30-40 lat. Jak walczyć z tym problemem?
Bakłażany są bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, które wspomagają ochronę przed powszechnymi chorobami. A ponieważ warzywa te można przyrządzić na wiele różnych sposobów, mogą zasmakować niemal każdemu.
Są smaczne i bardzo zdrowe - oto, dlaczego warto sięgnąć po gruszki.
Jeśli żyjesz w zanieczyszczonym środowisku, falwonoidy w winie i czekoladzie pomogą ochronić twoje serce.