22-02-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Na londyńskim Global Food Innovation Summit zaprezentowano Esthechoc, czekoladę, która została opracowana po to, by zwalczać efekty starzenia.
Nowa zawiera 70 proc. kakao i stanowi połączenie dwóch z najpotężniejszych przeciwutleniaczy o plejotropowych właściwościach anti-aging: flawonole w i karotenoid astaksantynę.
Martwisz się o zmarszczki i zwiotczenie skóry? Nowo wynaleziona czekolada o nazwie „Esthechoc" to produkt uczonych z Cambridge University. Wynalazek rozbudził nadzieje wśród starzejących się kobiet, które chcą spowolnić proces starzenia się bez kosmetyków.
Esthechoc jest pomysłem dr Ivana Petyaeva, byłego badacza na Uniwersytecie w Cambridge, i założyciela firmy biotechnologicznej Lycotec. Dr Petyaev wyjaśnia, że zbadanie właściwości czekolady wśród 3000 osób zajęło dziesięć lat jego grupie.
- Esthechoc jest wynikiem 10 lat rozległych i niezależnych badań nad polifenolami z kakao i wolnymi rodnikami, a także licznych doświadczeń, w których uczestniczyło 3000 pacjentów - mówi dr Petyaev.
Przeciwstarzeniowe właściwości kakao są znane od wieków, ale nowa czekolada ma być wyjątkowa, zapewniają jej twórcy. Produkt zawiera m. in. 70 procent kakao z dużą zawartością takich antyoksydantów, jak astaksantyna i .
W ramach testów przez cztery tygodnie uczestnicy dołączali czekoladę do codziennego menu. Po tym okresie byli bardzo zadowoleni z wyników.
- Zaprosiliśmy do badań osoby w wieku 50 - 60 lat i jeśli chodzi o biomarkery skóry, okazało się, że powróciły do poziomu charakterystycznego dla ludzi w wieku 20 - 30 lat. A zatem poprawiła się fizjologia skóry - wyjaśnia dr Petyaev powiedział w rozmowie z The Telegraph.
Poza tym że czekolada stanowi silny , poprawia krążenie i nigdy nie jest szkodliwa dla osób na diecie lub ludzi z czy hiperglikemią, ponieważ zawiera tylko 38 kcal.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »