Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Jeśli udaje ci się schudnąć, ale potem wracasz do dawnej wagi, mogą ci szczególnie zagrażać czynniki poważnych chorób.
Część popularnych obecnie diet skutkuje dość szybką utratą na wadze, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Aby organizm mógł dobrze fizycznie i psychicznie funkcjonować, potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, jeśli zaś się je ogranicza, aby schudnąć, można jednocześnie nieświadomie narazić się na problemy zdrowotne, w tym osłabienie poznawcze.
Z czym kojarzy nam się jod? Najczęściej ze spacerami nad Bałtykiem, bądź wzdłuż tężni w Ciechocinku. W tych miejscach bowiem występuje mikroklimat obfitujący w ten niezbędny dla organizmu pierwiastek. Jednakże, wakacje nad morzem czy pobyt w sanatorium nie rozwiążą problemu niedoboru jodu. Chcąc dbać o swoje zdrowie i urodę, powinniśmy codziennie dostarczać naszemu organizmowi solidną dawkę tego cennego mikroelementu.
Wiele kobiet po 50-tym roku życia skarży się na przyrost masy ciała, który nie wiąże się ze zwiększonym spożyciem żywności lub na trudności w odchudzaniu. Pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, a stosowanie diet nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Głównymi przyczynami kłopotów w walce ze zbędnymi kaloriami po 50-tce są zmiany hormonalne. Co robić, aby w każdym wieku cieszyć się dobrą kondycją i zgrabną figurą?
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Wielu ludzi z nadwagą i otyłością, pomimo wysiłków, nie może schudnąć. Okazuje się, że może to wynikać z zaburzeń w mikroflorze jelitowej.
Węglowodany otaczają Cię wszędzie i nie jesteś w stanie się od nich uwolnić. Jednocześnie wpływają negatywnie na Twoją wagę. Dlatego też należy nauczyć się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu.
Wysoki poziom kortyzolu, hormonu stresu, szczególnie, gdy utrzymuje się w nocy, może wywoływać przybieranie na wadze.
Wiesz, co się dzieje z tłuszczem, gdy chudniesz? Jego znacznej większości pozbywamy się przez płuca.
Na to pytanie chcieli odpowiedzieć uczeni ze Stanford University i sprawdzili, jakie efekty daje dieta w przypadku osób, które mogłyby mieć genetyczne tendencje do tycia.
Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak. Dziś przypada Międynarodowy Dzień Pistacji
Nowe badanie potwierdziły, że zdrowa dieta jest korzystna zarówno dla umysłu, jak i ciała. Jeśli jesz odpowiednie ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, możesz liczyć na niższe ryzyko depresji.
Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Mleko, cukier, syropy i sosy smakowe czy bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną napoju. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący podpowiada Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk Star Fitness.
Nadciśnienie prowadzi do wielu zagrażających życiu chorób, więc warto reagować bezzwłocznie i starać się obniżyć ciśnienie krwi. Nie zawsze konieczne są farmaceutyki, można też wprowadzić określone zmiany w stylu życia i sięgnąć po naturalne produkty, by przywrócić prawidłowe wartości cisnienia i uchronić się przed chorobami serca i innymi dolegliwościami.