16-06-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Węglowodany otaczają Cię wszędzie i nie jesteś w stanie się od nich uwolnić. Jednocześnie wpływają negatywnie na Twoją wagę. Dlatego też należy nauczyć się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu.
są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Lubisz produkty zbożowe, pieczywo, makarony, kluski, kasze, ziemniaki. W Twoim menu gości spaghetti z sosami, a drugie danie obowiązkowo zawiera ziemniaki. Nie stronisz od ciast, zwłaszcza drożdżowych, także z dużą ilością kremów. Dowiedz się, jak można osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów i skutecznie zarządzić swoją wagą.
Jak osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów?
Joanna Brzezińska, ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą: Mimo że, węglowodany dostarczają naszemu organizmowi paliwa, dzięki któremu możemy funkcjonować, to spożywanie ich w zbyt dużej ilości może uniemożliwiać walkę ze zbędnymi kilogramami. Aby skutecznie schudnąć należy nauczyć się osiągnąć równowagę w jedzeniu węglowodanów, np.: zastosować zamienniki w codziennej diecie, dodać aktywność fizyczną. Warto też poszukać preparatów, które ograniczą wchłanianie węglowodanów z posiłków.
- Makaron biały zamień na makaron pełnoziarnisty lub razowy - ten pierwszy doskonale komponuje się ze wszystkimi dobrze znanymi Ci potrawami, jak rosół, pomidorowa, bolognese, itp.;
- Ryż biały zamień na ryż basmanti lub pełnoziarnisty;
- Postaraj się ograniczyć ziemniaki w diecie lub potraktuj je jak dodatek do warzyw;
- Białe : chleb i bułki, zamień na chleb razowy najlepiej taki, który jest produkowany na naturalnym zakwasie chlebowym i z mąki pełnoziarnistej;
- Postaraj się, aby Twoje kanapki były przyrządzane z większa ilością warzyw, twarogów i wędlin i aby to one były przewagą na Twojej kanapce, a nie pieczywo;
- Odkop babcine przepisy i wróć do kasz: gryczanej, perłowej, jęczmiennej;
- Postaraj się powoli odwrócić rolę, niech właśnie te produkty staną się codziennością, a poprzednie „białe" - odejściem od reguły;
- Do swojej diety włącz więcej produktów białkowych, ryby, mięso.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »