03-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Na to pytanie chcieli odpowiedzieć uczeni ze Stanford University i sprawdzili, jakie efekty daje dieta w przypadku osób, które mogłyby mieć genetyczne tendencje do tycia.
![Czy za otyłość odpowiadają geny? [Fot. kai - Fotolia.com] Czy za otyłość odpowiadają geny? [Fot. kai - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Czy-za-otylosc-odpowiadaja-geny_img5a9b1250879e1.jpg)
Sprawdzono wpływ diety o niskiej zawartości tłuszczu i diety o niskiej zawartości węglowodanów, biorąc pod uwagę profil genetyczny uczestników. Okazało się, że ilość i jakość jedzenia, które sobie serwujemy, a nie nasza genetyka, prowadzi do utraty wagi.
Z wcześniejszych testów można było wnioskować, że genetyczne uwarunkowania mogły oddziaływać na skuteczność różnych rodzajów diety.
Uczeni przeanalizowali dane 600 osób z nadwagą, które przeszli testy genetyczne i insulinowe, a następnie zostali losowo przydzieleni do grupy na diecie o lub .
Uzyskano efekt w postaci średniej utraty 6 kg w ciągu roku bez względu na profil genetyczny, poziom insuliny oraz rodzaj stosowanej diety. Jak wskazują autorzy, to ilość i jakość żywności, a nie genetyka, prowadziła do . Uczestnicy jedzący najmniej przetworzonego jedzenia i pijący najmniej napojów słodzonych, schudli najwięcej.
Jak sądzą eksperci, najprawdopodobniej nie istnieje dieta dostosowana do genów. Najlepszymi wyborami, jeśli chodzi o jedzenie, bez względu na „wyposażenie" genetyczne, są najprostsze, najmniej przetworzone produkty.
Według danych Światowej Organziacji Zdrowia niemal dwa miliardy ludzi na całym świecie ma nadwagę, a spośród nich 650 milionów jest otyłych. Oznacza to, że aż 39 proc. globalnej populacji zmaga się z nadmierną wagą.
Prostym „narzędziem" oceny wagi jest wskaźnik masy ciała (). Określa się go poprzez podzielenie wagi w kilogramach przez kwadrat wzrostu w metrach (kg / m2). Nadwaga jest stwierdzana przy BMI równym lub większym niż 25, a - przy wskaźniku o wartości równej lub wyższej niż 30.
Wyniki badań są dostępne w Journal of the American Medical Association.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »