26-12-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Seler jest nieco niedoceniany w kulinarich, a szkoda, bo ma liczne dobre dla zdrowia i urody właściwości - oto kilka z nich.
Powstrzymuje starzenie się
chroni skórę przed uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Wszystko dlatego, że zawiera duże ilości , która jest niezbędna dla młodego wyglądu i ma właściwości przeciwutleniające, a także , która także jest antyoksydantem i która stymuluje produkcję kolagenu, głównego białkowego budulca skóry.
Osłabia stany zapalne
Również z racji zawartości seler pomaga zmniejszyć stany zapalne wywoływane działaniem wolnych rodników. Dzięki temy osłabiają ryzyko choroby serca, raka, czy zapalenia stawów. Silne antyoksydanty, jak kwas ferulowy czy kwercetyna sprawiają, że organizm łatwiej chroni się przed infekcjami wątroby i nerek, bólem stawów, zespołem jelita drażliwego, chorobami skóry i infekcjami dróg moczowych.
Ochrona kości
W warzywie znajdują się m. in. wapń i witamina K, które mają istotny wpływ na zdrowie kości - wzmacniają je i zmniejszają zagrożenie osteporozą.
Zmniejsza ryzyko wrzodów
Wrzody są zwykle wywoływane przez bakterie H. pylori. Bogaty we flawonoidy seler ogranicza wzrost H. pylori i wspiera leczenie . Wspomniane związki mogą również zapobiegać uszkodzeniom żołądka i przełyku.
Ogranicza nadciśnienie
W medycynie tradycyjnej seler jest polecany jako środek na problemy z . Z badań wynika, że ekstrakt z liści selera znacząco poprawia wskaźniki zdrowia sercowo-naczyniowego, takie jak cholesterol, triglicerydy oraz tzw. „zły cholesterol" LDL.
Osłabia ból stawów
Ze względu na właściwości przeciwzapalne seler istotnie zmniejsza obrzęk stawów, który przyczynia się do ich bólu. Poza tym warzywo sprzyja rozwojowi nowej, zdrowej tkanki wokół stawów.
Pomaga zwalczać trądzik
Ze względu na dużą zawartość określonych witamin i minerałów, seler zwalcza trądzik, a nawet zmniejsza widoczność blizn. Warzywo oczyszcza skórę i czyni ją mniej podatną na wypryski.
Wspomaga odchudzanie
Seler jest niskokaloryczny i pomaga , ponieważ dostarczyć ważnych składników odżywczych i ma udział w regulacji metabolizmu tłuszczów.
Obniża cholesterol
Seler powinien być elementem diety obniżającej poziom - zawiera dużą ilość błonnika i bardzo niedużo kalorii. Badania dowiodły, że zawarte w selerze związki obniżają poziom cholesterolu o średnio 7 proc.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »