Nowe badanie łączy powszechną bakterię Helicobacter pylori w żołądku z problemem otyłości.
Nowe badania wskazują nieznane wcześniej czynniki, które przyczyniają się do problemów z wagą. Wśród faktorów wpływających na nadwagę i otyłość wymienia się m. in. ekspozycję na światło w nocy i niedostatek snu. Co więcej, jak wynika z badań, które zostaną przedstawione na Europejskim Kongresie Otyłości w Bułgarii, nadmiar białego pieczywa w diecie to jeden z możliwych powodów tycia.
Słodkie napoje stały się bardzo popularne. Sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi. Tymczasem zawierają tyle cukru, że mogą zniweczyć efekty najbardziej restrykcyjnej diety. Nie tylko - przyczyniają się też do intensyfikacji problemów z wagą.
Powód „epidemii" otyłości jest banalny - po prostu za dużo jemy. Nie jest to zatem jedynie problem jakości tego, co sobie serwujemy, ale jednocześnie kwestia nadmiaru jedzonych produktów.
Aż 46 proc. kobiet i 64 proc. mężczyzn w Polsce choruje na nadwagę i otyłość. To największa i najbardziej wykluczona grupa społeczna, która na co dzień spotyka się z powszechną i co gorsza publicznie akceptowaną dyskryminacją. Chorzy są bezkarnie obrzucani wyzwiskami, obrażani, traktowani jako gorsi przez lekarzy i pracodawców. Z okazji przypadającego 22 maja Europejskiego Dnia Walki z Otyłością, Magdalena Gajda, Społeczny Rzecznik Praw Osób Chorych na Otyłość i Prezes Fundacji Osób Chorych na Otyłość OD-WAGA apeluje - Otyłość to choroba. Chorzy na nadwagę i otyłość zasługują na szacunek innych ludzi i wsparcie instytucjonalne.
Dobrze wychowani, uprzejmi ludzi są dobrze postrzegani. I obecnie raczej narzeka się na ich niedostatek wołając o tempora, o mores! (łac. „co za czasy, co za obyczaje!) niż wskazuje na obfitość osób o dobrych manierach. Okazuje się jednak, że pobudki zdrowotne mogą powstrzymywać przed zbytnią grzecznością...
Wielu ludzi deklaruje, że chcieliby schudnąć, ale trudno im się do tego zabrać, bo proces utraty na wadze kojarzy się ze znacznym wysiłkiem fizycznym i wieloma wyrzeczeniami. Trzeba przyznać, że jeśli chce się mieć wzorcową sylwetkę, w istocie trzeba poświęcić na jej wyrzeźbienie wiele czasu i włożyć niemały trud, ale w przypadku, gdy po prostu chcemy pozbyć się nadmiaru kilogramów, koszt nie musi być tak wysoki. Zastosuj poniższe wskazówki, a zauważysz spadek wagi.
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Coraz więcej z nas boryka się z chorobami dietozależnymi. Ich pojawienie się warunkowane jest najczęściej szybkim tempem życia, jedzeniem w pośpiechu i nieodpowiednim jadłospisem. To co jemy w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak zatem zapobiegać chorobom dietozależnymi?
Regularne dostarczanie sobie probiotyków pomaga kobietom w zrzuceniu nadmiaru kilogramów, przekonują uczeni z Université Laval w Quebec w Kanadzie.
Kanadyjskie badanie wykazało, że otyłość sprzyja zarażeniu się grypą i innym organizmom mogącym wywołać poważne choroby układu oddechowego.
Orzechy zostały już wielokrotnie docenione jako produkty zapewniające ważne składniki odżywcze, Teraz okazuje się, że są pomocne przy zachowaniu odpowiedniej masy ciała.
Wystarczy jeść wolniej, to może znacznie ograniczyć ilość spożywanego posiłku.
Badania wskazują, że otyłość zwiększa ryzyko chorób nerek.