Strona głównaZdrowieChcesz schudnąć? Koniecznie zrezygnuj z białego pieczywa

Chcesz schudnąć? Koniecznie zrezygnuj z białego pieczywa

Nowe badania wskazują nieznane wcześniej czynniki, które przyczyniają się do problemów z wagą. Wśród faktorów wpływających na nadwagę i otyłość wymienia się m. in. ekspozycję na światło w nocy i niedostatek snu. Co więcej, jak wynika z badań, które zostaną przedstawione na Europejskim Kongresie Otyłości w Bułgarii, nadmiar białego pieczywa w diecie to jeden z możliwych powodów tycia.
Chcesz schudnąć? Koniecznie zrezygnuj z białego pieczywa [© ipsilonek - Fotolia.com] Uczeni z Uniwersytetu Nawarry przeprowadzili pięcioletnie badania dotyczące nawyków żywieniowych z udziałem niemal 10 tysięcy ludzi. Odkryli, że osoby jedzące trzy kromki białego chleba dziennie są znacznie bardziej narażone na lub nadwagę niż ci, którzy serwowali sobie mniejsze ilości tego produktu.

Naukowcy zauważyli, że uczestnicy, którzy spożywali zarówno białe, jak i pełnoziarniste pieczywo, nie cechowali się wyższym ryzykiem przyrostu masy ciała. Tymczasem osoby, które jadły trzy lub więcej kromek białego chleba dziennie, odznaczały się o 40 procent zwiększonym prawdopodobieństwem przyrostu masy ciała w porównaniu z osobami serwującymi sobie mniej niż jedną kromkę białego chleba tygodniowo (za jedną kromkę uznano porcję 40 gramów).

Uczeni powiedzieli, że spożywanie pełnoziarnistego pieczywa nie było związane ze zwiększeniem masy ciała i ryzykiem otyłości ze względu na dużą zawartość w produktach tego rodzaju. Biały chleb zaś jest wypiekany z rafinowanej mąki, która jest tak łatwo przyswajana przez organizm, jak cukier.

Zasadniczo jedzenie tego jest równoznaczne z wysokim spożyciem cukru, wyjaśnia Miguel Martinez-Gonzalez, współautor badań. Problem jest podobny do tego, co obserwuje się przy spożywaniu słodkich napojów - cukry szybko przekształcają się w tłuszcz w organizmie - dodaje Martinez-Gonzalez.

Białe pieczywo zawiera mniej pożytecznych składników odżywczych, a jednocześnie relatywnie dużo cukru, a także soli. Co więcej, cechuje się też mniejszą ilością błonnika, który jest kluczowy dla utraty wagi. Osoby, które chcą schudnąć, powinny umieścić w swojej diecie dużo produktów bogatych w błonnik, ponieważ to pozwala im poczuć się bardziej najedzonymi i ułatwia unikanie „dietetycznych pokus", mówią eksperci.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy