10-01-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orzechy zostały już wielokrotnie docenione jako produkty zapewniające ważne składniki odżywcze, Teraz okazuje się, że są pomocne przy zachowaniu odpowiedniej masy ciała.
Amerykańscy uczeni z Loma Linda University w Kalifornii odkryli, że ci uczestnicy badania, którzy jedli najwięcej drzewnych, takich jak migdały, orzechy brazylijskie, pistacje i orzechy włoskie, byli o kilkadziesiąt proc. mniej narażeni na otyłość niż osoby jedzące małe ilości tych produktów.
Ludzie spożywający najwięcej orzechów mieli również niższe ryzyko czynników ryzyka zespołu metabolicznego, który jest związany ze zwiększonym prawdopodobieństwem chorób serca i cukrzycy.
Orzechy zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli „dobrego" tłuszczu (w przeciwieństwie do nasyconego tłuszczu znajdującego się w produktach zwierzęcych - i uznawanego za szkodliwy składnik).
Są także bogate w białko, co pozwala szybciej poczuć się sytym i jeść mniej niezdrowej żywności. Zawierają również wiele innych składników odżywczych i substancji roślinnych, które są korzystne dla zdrowia.
W badaniu wzięło 803 uczestników. Ci, którzy jedli dużo orzechów (około 16 gramów dziennie), mieli zwykle tylko niewielką nadwagę, a ci, którzy nie umieścili tych produktów w swojej diecie, przeważnie cierpieli na poważną nadwagę lub otyłość.
Normalny wskaźnik masy ciała () u dorosłych określono na poziomie 18,5 - 24,9. Osób z nadwagą mają BMI między 25 a 29,9, natomiast BMI powyżej 30 oznacza .
Uczestnicy jedzący najwięcej orzechów mieli BMI średnio na poziomie 27, natomiast, ci, którzy serwowali sobie poniżej 5 gramów tych produktów dziennie, odznaczali się BMI w przedziale 29-30.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »