W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych odchudzanie było łatwiejsze. Powód jest bardzo prosty - znacznie mniej trzeba było zrzucić, bo ludzie mniej ważyli...
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała strategię mającą na celu sprawienie, by Europejczycy byli bardziej aktywni i w ciągu następnej dekady rzucili palenie, podaje agencja AFP.
Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.
Suplementacja witaminą C daje duże korzyści dla zdrowia ludziom otyłym i mającym nadwagę. Z badań wynika, że może być tak skuteczna jak ćwiczenia.
Nowe badania sugerują, że to, ile się waży w wieku 50 lat, może wpływać na ryzyko wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
W wielu badaniach wykazano, że kwas acetylosalicylowy może pomóc uchronić się przed rozmaitymi nowotworami. Teraz naukowcy Uniwersytetu w Newcastle informują, że lek może pomóc w zapobieganiu raka jelita grubego u osób z nadwagą.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Obniżenie temperatury otoczenia to zdaniem naukowców jedna z metod skutecznej walki z otyłością. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Anouk van der Lans z Uniwersytetu w Maastricht na osobach z indeksem BMI pomiędzy 28 a 35.
Otyłość związana z przejadaniem się może być wynikiem posiadania genu, który sprzyja takim (nie)dietetycznym zachowaniom, mówią uczeni z University College London.
Od dawna słyszymy, że nadwaga i otyłość są niebezpieczne dla zdrowia, dlatego tak powszechnie zachęca się do prowadzenia zdrowszego trybu życia - adekwatnej diety i aktywności fizycznej, które mają pozwolić na odzyskanie dobrej formy. Z badań wynika jednak, że ludzie otyli mają niewielkie szanse na uzyskanie normalnej wagi.