27-12-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Święta za nami i przez kolejne dni najpewniej będziemy „dojadać" bożonarodzeniowe przysmaki. Warto jednak pamiętać, by w tej diecie nie zabrakło produktów z błonnikiem. Jest organizmowi szczególnie potrzebny, by uchronić się przed cukrzycą i chorobami jelit.
Badania uczonych z Uniwersytetu w Göteborgu wykazały, że błonnik znajdujący się w owocach, roślinach strączkowych, warzywach i produktach pełnoziarnistych ma istotne znaczenie dla zdrowej diety. tego rodzaju nie jest trawiony przez organizm, ale zużywany przez bakterie w jelitach. Ilość tego składnika w diecie ma wpływ na poziom , i zdrowie jelit.
Niedostatek błonnika w diecie powoduje, że bakterie wnikają do warstwy śluzu w okrężnicy i sprzyjają rozwojowi chorób zapalnych jelit, przyczyniając się do zwiększenia masy ciała i rozwoju .
W badaniach na myszach odkryto, że już po kilkudniowym stosowaniu menu ubogiego w błonnik u zwierząt wystąpiły problemy z ochronną warstwą śluzu w okrężnicy. Ułatwione stało się wnikanie bakterii w komórki nabłonkowe okrężnicy. W innych testach z kolei ustalono, że w okrężnicy myszy na diecie o niskiej zawartości błonnika nastąpiło zaburzenie flory bakteryjnej i odnotowano niezdrowe proporcje różnych szczepów bakterii.
Niedobór błonnika wywołuje zmianę składu bakterii i ich metabolizu, co z kolei oznacza niszczenie wewnętrzną warstwę śluzu i wywołują , a także , wnioskują autorzy badań.
Wyniki badań są dostępne w magazynie Cell Host and Microbe.