Covid-19 może wywoływać szereg zaburzeń psychiatrycznych i neurologicznych, w tym udar mózgu, psychozę i zespół przypominający demencję.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Uczeni z Univeristy of Georgia odkryli, że niewielkie ilości alkoholu mogą pomóc zachować zdolności poznawcze.
Obniżenie ciśnienia krwi poprzez przyjmowanie odpowiednich leków zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i zaburzeń poznawczych o 7 proc.
Geloterapia, czyli leczenie wykorzystujące humor, jest tak samo skuteczna jak leki przeciwpsychotyczne w łagodzeniu nadmiernego pobudzenia pacjentów z demencją. Pozwala też uniknąć poważnych skutków ubocznych leków.
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.
Samo w sobie starzenie się nie jest przyczyną łagodnych zaników pamięci, mówią pracownicy Centrum Badań nad Alzheimerem Rush.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
Nie ma tu miejsca na wymówki, nawet w domu można poćwiczyć i dzięki temu zadbać o siebie. Wysiłek pomaga powstrzymać starzenie się mózgu.
Jak podają eksperci z Alzheimer Siciety w Kanadzie, 40 procent osób w wieku powyżej 65 lat doznaje jakiejś formy osłabienia pamięci. Jeżeli nie ma żadnych chorób u podstaw tego zjawiska, określa się je jako „upośledzenie pamięci związane z wiekiem" i jest uważane za część normalnego procesu starzenia się. Kiedy zaś zjawisko to przybiera chorobową formę?
Szybkość chodzenia może być wskaźnikiem zagrożenia otępieniem, uważają eksperci.
Nowe badanie, w ramach którego przeanalizowano dane setek tysięcy mężczyzn, znalazło związek między wzrostem i poziomem ryzyka rozwoju demencji.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Niedostatecznie długi i słaby jakościowo sen od jakiegoś czasu wiązano z zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. Teraz ustalono, że już jedna „zarwana" noc wywołuje wzrost poziomu markera demencji.