Strona głównaZdrowie8 składników, które powstrzymują starzenie się mózgu

8 składników, które powstrzymują starzenie się mózgu

Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
8 składników, które powstrzymują starzenie się mózgu
Wśród składników, które wspomagają pracę mózgu i hamują jego , są:

  1. Flawanole kakaowe: mają wpływ na poprawę krążenia i zdrowie serca, a także mogą usprawniać pamięć. Badania pokazały, że związki te mogą poprawić funkcję części mózgu o nazwie zakręt zębaty, która ma związek z możliwościami pamięci.
  2. Kwasy tłuszczowe omega-3: przyczyniają się do zachowania zdrowia serca, a także odgrywają rolę w zdrowiu poznawczym. Badanie na zwierzętach dowiodły, że suplementacja wielonienasyconymi może wpłynąć na poprawę: pamięci, rozpoznawania obiektów, pamięci przestrzennej i lokalizacyjnej oraz reakcji na zdarzenia niepożądane.
  3. Fosfatydyloseryna i kwas fosfatydowy. Testy wskazują, że mogą poprawić pamięć, nastrój i funkcje poznawcze u osób starszych. Fosfatydyloseryna jest ważnym składnikiem strukturalnym błon komórkowych i występuje w stężonych ilościach w komórkach mózgu.
  4. Orzechy włoskie są znane głównie ze swoich korzyści zdrowotnych dla serca, jako źródło kwasu tłuszczowego omega-3 alfa-linolenowego (ALA). Badania sugerują ponadto, że suplementacja diety orzechami włoskimi może zmniejszyć ryzyko, opóźnić lub spowolnić postęp choroby Alzheimera.
  5. Cytykolina - to naturalna substancja znajdująca się w komórkach organizmu, pomagająca w rozwoju tkanki mózgowej i regulacji pamięci oraz funkcji poznawczych; poprawia też komunikację między neuronami i chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem spowodowanym wolnymi rodnikami. Badania pokazały, że suplementy z cytykoliną mogą pomóc w zachowaniu zdolności poznawczych podczas starzenia się.
  6. Cholina - jest niezbędna dla zdrowia wątroby, ale pomaga też w komunikacji komórek mózgu z resztą organizmu. Wspomaga mózg podczas starzenia się i zapobiega zmianom w mózgu, które prowadzą do osłabienia funkcji poznawczych. znajduje się m. in. w jajach.
  7. Magnez: często poleca się ten pierwiastek pacjentom, którzy doświadczyły poważnych wstrząsów mózgu. Produkty bogate w to m. in. awokado, soja, banany i gorzka czekolada.
  8. Jagody wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, ponieważ mają wysokie stężenie antocyjanów, tj. flawonoidów o znaczych właściwościach . Regularne jedzenie jagód może dać korzyści neurokognitywne, takie w tym zwiększoną sygnalizację tkanek w mózgu.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy