Skutki urazów głowy mogą być długotrwałe. Medycy z University of Pennsylvania pokazują, że pojedyncze uderzenie czy zranienie może prowadzić do demencji w późniejszym życiu. Ryzyko to jest tym wyższe, im wyższa jest liczba doznanych urazów głowy.
Osoby z demencją mają większe ryzyko zachorowania na COVID-19, częściej wymagają hospitalizacji, ciężko przechodzą chorobę oraz częściej umierają z jej powodu.
Kobiety o wysokiej sprawności fizycznej w średnim wieku są niemal o 90 proc. mniej narażone na rozwój demencji w porównaniu z paniami o umiarkowanej sprawności fizycznej.
Zdrowy sen odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmu dobowego w mózgu, co ma wpływ na pracę mózgu i nasze emocjonalne samopoczucie.
Leczenie konkretnych chorób jest łatwiejsze niż zadbanie o ogólny dobrostan pacjenta. Lekarze skupiają się na konkretnym stanie fizycznym, a nie na pacjencie jako jednostce psychofizycznej. Mniej uwagi poświęca się zdrowiu psychicznemu i jego wpływowi na problemy fizyczne, czytamy w raporcie z badań na temat wpływu problemów mentalnych na inne aspekty zdrowotne.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Badanie z udziałem niemal 1,5 ludzi pokazuje, że osoby o dobrym zdrowiu układu sercowo-naczyniowego w wieku średnim, miały niższe ryzyko demencji w późniejszym życiu, mówią uczeni z Karolinska Institutet w Sztokholmie.
Na całym świecie na demencję choruje 50 milionów ludzi. Uczeni z University of Exeter postanowili sprawdzić, co ma największe znaczenie dla poprawy jakości życia pacjentów z otępieniem.
Nowe badanie przeprowadzone na Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny ma związek ze zwiększonym ryzykiem demencji.
Dowody na szkodliwy wpływ alkoholu na zdrowie mózgu są jasne, teraz jednak eksperci wskazali trzy kluczowe okresy w życiu, w których skutki alkoholu prawdopodobnie będą najsilniejsze.
Podwyższone ciśnienie krwi jest powiązane z większymi uszkodzeniami mózgu u osób starszych.
Choroba Alzheimera rozwija się przez dekady. Rozpoczyna się śmiertelną reakcją łańcuchową, której efektem jest nagromadzenie się białek beta-amyloidu, które wyniszczają tkanki mózgu. Taka reakcja zaczyna się u myszy znacznie wcześniej, niż sądzono.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.