Naukowcy ze Stanford Medicine odkryli, że insulinooporność wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju poważnej depresji.
Badanie przeprowadzone na Indiana University wykazało, że trzy dość powolne 5-minutowe spacery mogą odwrócić uszkodzenia tętnic nóg powstałe podczas trzech godzin pozostawania w pozycji siedzącej.
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi i gorszymi wynikami większości nowotworów, jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
Potrawy ze słodkich ziemniaków są i smaczne, i zdrowe, ale przydatna może być też woda po przetworzeniu tych warzyw - ma działanie odchudzające.
Im dłużej twoja waga wskazuje na otyłość, tym wyższe masz ryzyko wszystkich czynników choroby kardiometabolicznej, mówią medycy z Loughborough University w Wielkiej Brytanii.
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
„Recepta" w postaci ograniczenia czasu spędzanego w pozycji siedzącej i zwiększenia wysiłku fizycznego jest optymalnym wyborem leczenia łagodnego lub umiarkowanie podwyższonego ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi.
Niektóre oleje roślinne wskazywane jako zdrowe, mogą w rzeczywistości zwiększać ryzyko chorób serca, uważają uczeni z Uniwersytetu w Toronto.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.