28-03-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Aby sprawdzić ochronne działanie jedzenia przed problemami z wątrobą, grupie kilkudziesięciu szczurów z uszkodzoną przez toksynę wątrobą podano różne owoce. wykazało najsilniejszą aktywność. Zmierzono na podstawie zmian poziomów określonych enzymów wątrobowych, które wskazują spowalnianie uszkodzeń tego organu.
Wydaje się, że pięć związków jest aktywnych w zmniejszaniu zaburzeń pracy wątroby. Każdy z nich był testowany na szczurach ze specjalnie wywołanymi uszkodzeniami . Defekty przypominały te spowodowane przez wirusy, co sugeruje, że ekstrakty z awokado mogą być szczególnie obiecujące w leczeniu , mówią badacze z Uniwersytetu Shizuoka w Japonii.
Badanie uzupełnia coraz większą liczbę dowodów na wiele korzyści zdrowotnych awokado, coraz popularniejszego dodatku do sałatek i kanapek, mówią autorzy. Oprócz korzyści dla wątroby, owoce o zielonej skórce są bogate w witaminy E i C, i potas oraz zawierają duże ilości , a składniki te są bardzo potrzebne organizmowi do właściwego działania.
Jakkolwiek awokado jest bogate w tłuszcz, większość tego tłuszczu to jednonienasycone odmiany, które, jak wykazano, obniżają poziom .
Na podstawie:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »