21-06-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Rabarbar jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Używany jest też w kuchni i wielu ludziom kojarzy się z kompotem do letniego obiadu. Roślina może mieć też prozdrowotne zastosowanie, szczególnie w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych.
Rabarbar zawiera duże ilości , a także białko, węglowodany, witaminę K1, , witaminę C, potas, magnez, mangan, a także kwas foliowy. Jest też źródłem przeciwutleniaczy.
Zastosowanie
Różne źródła podają, że rabarbar może być pomocny w przypadku takich chorób i dolegliwości, jak: przewlekłe zatwardzenie, biegunka, zapalenie okrężnicy, dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego, , dolegliwości menstruacyjne, nadmierny poziom cholesterolu, osteoporoza, zaburzenia , słabe krążenie krwi, stany zapalne, infekcje bakteryjne, reakcje autoimmunologiczne. Ponadto roślina, stosowana zewnętrznie, może przyspieszyć gojenie się ran.
Ze względu na obecność przeciwutleniaczy, sądzi się, że rabarbar pomaga spowalniać procesy związane ze starzeniem się.
Niektóre z tych zastosowań potwierdzono naukowo. Przykładowo, mężczyznom z nadmiernym poziomem we krwi codziennie przez 4 tygodnie podawano 27 gramów błonnika z łodyg rabarbaru. Pod koniec tego okresu u uczestników odnotowano znaczące zmniejszenie ilości cholesterolu całkowitego i niższy poziom cholesterolu LDL, tzw. złego cholesterolu. Po odstawieniu tego błonnika na miesiąc ilość cholesterolu powróciła do wartości wyjściowych.
Bezpieczeństwo
Łodygi (liście również) rabarbaru zawierają szczawiany. Jakkolwiek ich jedzenie po ugotowaniu nie powinno powodować skutków ubocznych lub problemów zdrowotnych u zdrowych osób, jednak nie poleca się tej rośliny osobom podatnym na tworzenie kamieni nerkowych ze szczawianu wapnia. Co więcej, niektórzy zwracają uwagę, że rabarbar może sprzyjać problemom związanym z niedoborem wapnia, ponieważ szczawiany mogą utrudniać organizmowi wchłanianie tego pierwiastka.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »