Liczba, jakość, częstotliwość i forma spożywanych posiłków oraz odpowiednie nawyki żywieniowe to proste elementy codziennej profilaktyki nowotworów układu moczowo – płciowego.
Dokonawszy analizy 1,088 par bliźniąt, naukowcy odkryli związek między snem krótszym niż siedem godzin a podwyższonym BMI oraz oddziaływaniem czynników genetycznych na wagę.
Badania wykazały, że osoby, które jadły orzechy drzewne, w tym orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pistacje, były szczuplejsze i miały niższe BMI niż ci, którzy nie sięgali po tego rodzaju przekąski.
Z badań wynika, że obwód talii jest związany z ryzykiem cukrzycy typu 2 niezależnie od poziomu wskaźnika masy ciała (BMI).
Z badań wynika, że osoby szybko spożywające posiłki mają wyższe ryzyko cukrzycy niż ci, którzy powoli raczą się jedzeniem.
Utrata wagi może mieć ogromny wpływ na znaczące osłabienie objawów cukrzycy - i nie ma znaczenia, w jaki sposób straci się nadmiar kilogramów.
Odchudzanie pozostaje najpopularniejszym i najbardziej kontrowersyjnym wiosennym tematem internetowych poszukiwań. Majowe słońce zachęca do zmiany garderoby i odsłonięcia większej części ciała, wiosną więc intensywniej zabieramy się za pracę nad sylwetką. Oto zatem kilka wskazówek skutecznego odchudzania.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.
Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
Otyłe osoby starsze mogą być bardziej narażone na upadki niż ich szczuplejsi rówieśnicy. Upadki wydają się szczególnie zagrażać szczupłym osobom starszym, ponieważ ludzie ci są słabsi, a kości w starszym wieku są podatne na złamania. Jak się jednak okazuje, otyłość niesie ze sobą określone ryzyko urazów, ostrzegają uczeni z Syracuse University. Osoby otyłe mogą mieć większe problemy z utrzymaniem równowagi.
Zyskanie na wadze po okresie odchudzania jest zupełnie normalne. Niemniej jednak starsze kobiety częściej nabywają tkankę tłuszczową zamiast masy mięśniowej, wynika z nowego badania.
12-letnie badania wykazały, że 67% kobiet w wieku powyżej 50 lat deklaruje trwały, czasowy lub przerywany ból kolana. Czynnikami przewlekłego bólu są: wyższy wskaźnik masy ciała (BMI), przebyte kontuzje i choroba zwyrodnieniowa stawów.
Ludzie z wczesnymi objawami choroby Alzheimera są bardziej narażeni na niedowagę, niż osoby, u których nie rozwija się ten rodzaj demencji.
Wyniki badań okazały się odmienne od spodziewanych - nadwaga może zmniejszyć ryzyko komplikacji po określonych zabiegach operacyjnych.
Ludzie, którzy starają się zachować zdrowe serce, mają większe szanse powstrzymać także rozwój nowotworów.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków