12-05-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Utrata wagi może mieć ogromny wpływ na znaczące osłabienie objawów cukrzycy - i nie ma znaczenia, w jaki sposób straci się nadmiar kilogramów.
Zmniejszenie BMI o pięć jednostek może zapobiegać cukrzycy, a nawet istotnie osłabiać symptomy choroby, wynika z badań Uniwersytetu w Göteborgu.
Analizując dane ponad 4000 otyłych pacjentów, naukowcy odkryli, że spadek BMI jest związany ze znaczą różnicą częstości występowania cukrzycy. Ci, którzy nie schudli w ciągu okresu dwóch lat, byli prawie trzykrotnie bardziej narażeni na zachorowanie na cukrzycę lub zmaganie się z jej objawami niż osoby, których spadło o pięć jednostek. Ponadto, uczeni stwierdzili, że zależność miała miejsce bez względu na to jak wysokie BMI cechowało uczestników wcześniej, tzn. podobne korzyści odnotowano u osób z bardzo wysokim i niższym BMI, o ile wskaźnik masy ciała spadł o pięć jednostek.
Utrata wagi bywa trudnym przedsięwzięciem. i ćwiczenia nie zawsze przynoszą oczekiwane skutki, szczególnie, gdy inne problemy zdrowotne leżą u podstaw problemu z wagą. Z tego powodu rośnie liczba pacjentów, u których konieczny jest zabieg chirurgiczny umożliwiający pozbycie się nadmiaru kilogramów. Uczeni odkryli, że bez względu na wybraną metodę , osiągnięto efekt ochronny przed .
Naukowcy przyjrzeli się skutkom problemów zdrowotnych związanych z cukrzycą, takich jak poziom glukozy i insuliny oraz ocenili trzy różne zabiegi wspomagające odchudzanie: opaskę żołądkową, by-pass żołądka i pionową gastroplastykę. Niektóre metody okazały się skuteczniejsze niż inne. Opaska żołądkowa wywołała średni spadek wagi o 18 kg w ciągu 10-letniego okresu, by-pass żołądka dał efekt 20 kg mniej, a pionowa gastroplastyka pozwoliła na zmniejszenie nadwagi o 29 kg. Niezależnie od rodzaju zabiegu, najlepsze wyniki zaobserwowano u pacjentów, którzy stracili najwięcej kilogramów.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »