Strona głównaZdrowieZdrowe zamienniki w kuchni strona 6 / 6

Zdrowe zamienniki w kuchni

strona 6 / 6


Kiełki zamiast żółtego sera
© Jiri Hera - Fotolia.com
W wypuszczanym przez budzącą się do życia roślinę pędzie kumulują się ogromne ilości witamin np. C, E i z grupy B oraz minerałów, jak mangan, cynk, żelazo, sód, selen, wapń, czy magnez. Dodatkowo znajdziecie w nich wartościowe białka, błonnik i kwasy omega-3. Niektóre kiełki mają nawet 40 razy więcej cennych składników odżywczych niż warzywa, które z nich wyrastają! Warto zastąpić nimi w miarę możliwości tuczący żółty ser np. na kanapkach, w sałatkach czy posypując potrawy serwowane na ciepło. Każdy na pewno znajdzie smak dla siebie. Kiełki rzodkiewki mają na przykład ostry, pieprzny posmak, słonecznika są subtelnie orzechowe, soi delikatne i chrupiące, owsa słodkie, a fasoli Mung gorzkawe.
Strony : 1 2 3 4 5 6
 

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy