Strona głównaZdrowieZdrowe zamienniki w kuchni

Zdrowe zamienniki w kuchni

Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.
Kasza jaglana zamiast białego ryżu
© SpaPartners - Fotolia.com
Proso, czyli , to jedna z najzdrowszych, a do tego zasadotwórczych, kasz. Stanowi idealny zamiennik dla uboższego w wartości odżywcze, i zakwaszającego, białego ryżu. Jaglankę wyróżnia bogactwo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza, krzemu oraz miedzi i co ważne: brak glutenu.

Powinna trafić na talerze osób dbających o linię, bo nie dość, że jest lekkostrawna, to również poprawia przemianę materii. Zamiennie warto używać również brązowy ryż, , kamut, komosę ryżową, czy ziarna .
 
Strony : 1 2 3 4 5 6

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy