Strona głównaZdrowieZdrowe zamienniki w kuchni strona 2 / 6

Zdrowe zamienniki w kuchni

strona 2 / 6


Ciecierzyca zamiast mięsa
© ppi09 - Fotolia.com
Sposób na ograniczenie mięsa? Zastąpienie go białkiem roślinnym. Instytutu Żywności i Żywienia zaleca komponowanie codziennej diety tak, by zawierała białko, ale głównie roślinne: "Dziennie poleca się dwie porcje produktów będących źródłem białka, gdzie 1 porcja to średnio 100 – 150g. Przynajmniej 3-4 razy w tygodniu produktami będącymi źródłami białka powinny być roślinny strączkowe: groch, fasola, soczewica, ."

W 100 g ugotowanych nasion cieciorki jest aż 8,86 g białka, pełnego cennych aminokwasów, których nie znajdziemy w produktach zbożowych. Aby mieć pewność, że posiłek zastąpi pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego najlepiej połączyć ciecierzycę z innymi warzywami, owocami lub zieleniną. Z cieciorki można z powodzeniem uformować klopsiki, kotlety czy burgery i serwować z ulubionym sosem.
Strony : 1 2 3 4 5 6

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy