Strona głównaZdrowieZdrowe zamienniki w kuchni strona 3 / 6

Zdrowe zamienniki w kuchni

strona 3 / 6


Mleko roślinne zamiast krowiego
© kzdanowska - Fotolia.com
Mleko roślinne to napój z ziaren, orzechów bądź zbóż, jak na przykład soja, migdały, kokos, proso, ryż czy konopie. Zwykle wygląda podobnie do krowiego, ale zdecydowanie różni się smakiem i właściwościami. Zdaniem dr Younga, twórcy diety zasadowej "jest ono dobrym źródłem białka i wapnia, a ze względu na swoją konsystencję nadaje się do sporządzania dressingów sałatkowych, zagęszczania zup, a także po prostu do picia”. Dr Young radzi również, by kupując mleko sojowe lub ryżowe unikać tego słodzonego.

Napoje przygotowane z nasion, jak na przykład jaglane lub konopne, świetnie pasują do koktajli mlecznych. Mleka orzechowe, migdałowe lub kokosowe, mają kremową konsystencję więc lepiej sprawdzą się w smoothies oraz jako zamiennik dla śmietany.
Strony : 1 2 3 4 5 6

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy