20-12-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Swoje dobroczynne działanie Lactobacillus plantarum spowodowane jest tym, iż regulując pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zmianom w składzie mikroflory bakteryjnej chroniąc go przed drożdżycami i grzybicami.
Bakterie kwasu mlekowego to bardzo pożyteczne mikroorganizmy naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym człowieka. Niestety niewłaściwa dieta, stres oraz tempo życia powodują zubożenie dobroczynnej flory bakteryjnej czego efektem są liczne zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego odczuwane jako wyraźny dyskomfort.
Lactobacillus plantarum cechuje wysoka, sięgająca 75% przeżywalność w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu Lactobacillus plantarum z łatwością kolonizują przewód pokarmowy, eliminując z niego niepożądaną mikroflorę bakteryjną. Bakterie kwasu mlekowego wpływają niezwykle korzystnie na nasz organizm – usprawniając pracę przewodu pokarmowego chronią go przed wieloma chorobami. Zwiększają wchłanianie składników odżywczych przez nasze jelita, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają aktywność enzymów związanych z powstawaniem nowotworów i pobudzają układ odpornościowy. Poprawiają perystaltykę jelit i co najważniejsze stwarzają środowisko nieprzyjazne chorobotwórczym bakteriom gnilnym, gronkowcom a nawet salmonelli.
Ich dobroczynne działanie to:
- szybka odbudowa mikroflory jelitowej po antybiotykoterapii;
- łagodzenie dolegliwości powodowane przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego;
- ochrona przed grzybicami i drożdżycami przewodu pokarmowego;
- łagodzenie dyskomfortu spowodowanego nadkwaśnością, wzdęciami i zaparciami;
- odbudowa mikroflory po wyjałowieniu przewodu pokarmowego, np. po operacjach chirurgicznych;
- poprawa perystaltyki, zapobieganiebiegunkom.