20-06-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
AMD dotyka prawdopodobnie co dwudziestego Polaka i należy do najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Tymczasem wyniki badań Channing Laboratory przy harwardzkiej Szkole Medycznej wskazują, że ludzie których codzienna dieta jest bogata w owoce, znacznie częściej unikają tego schorzenia w wieku dojrzałym.
W badaniach prównywano grupę mężczyzn i kobiet powyżej 50 roku życia, którzy w swojej diecie stosowali różne składniki zapobiegające AMD - takie jak antyoksydanty, beta-karoten a także owoce i warzywa.
Okazało się, że w grupie ludzi która przez 12-18 lat spożywała przynajmniej 3 porcje owoców dziennie (za porcję w badaniu przyjęto jeden duży owoc taki jak jabłko czy banan lub garść mniejszych takich jak truskawki, śliwki czy winogrona) aż o 30 procent zmniejszyła ryzyko zachorowania na AMD w stosunku do grupy, która spożywała o połowę owoców mniej, przy identycznym spożyciu pozostałych składników wpływających na zachorowanie.
Owoce są przyjemnym, stosunkowo tanim i skutecznym środkiem zapobiegania AMD - mówią lekarze, zachęcając wszystkich do zwiększenia ich spożywania conajmniej trzy razy dziennie.
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »