Strona głównaZdrowieWraz z wiosną - moda na sałatki

Wraz z wiosną - moda na sałatki

Wraz z odejściem zimy pragniemy zmienić coś w swoim wyglądzie, by z pierwszymi promieniami wiosennego słońca wyglądać i czuć się dobrze. Duży zastrzyk zdrowia i energii zapewnią nam dostępne o tej porze roku nowalijki. Finezyjnie przyrządzone i podane ucieszą wszystkie nasze zmysły.
Wiosna to okres, kiedy intensywniej dbamy o figurę i wygląd. Pragniemy, aby nasza cera była promienna, a włosy zdrowe i lśniące, a sylwetka odzyskała smukłość po zimie. Naszym największym sprzymierzeńcem w dążeniu do celu jest niewątpliwie odpowiednia dieta obfitująca w świeże owoce i warzywa. Sezon wiosenny dostarcza nam duży wybór nowalijek, dając tym samym szereg możliwości przygotowania smacznych i lekkich posiłków.

Zamiast ciasteczek i chipsów, które chętnie przegryzamy w zimie zaproponuj domownikom oraz gościom smaczną i zdrową przekąskę. Warzywa pokrój na małe kawałki i ułóż na eleganckiej salaterce. Tak podane będą świetną przystawką przed obiadem, jak również doskonałą przegryzką między posiłkami. Pokrojona w słupki rzodkiewka, ogórek, czy marchewka będzie rewelacyjnie prezentować się na salaterce.

Moda na sałatki nie przemija. Są prawdziwym bogactwem witamin i mikroelementów, dzięki czemu służą naszemu zdrowiu i urodzie. Smaczne, dobrze przyprawione i ładnie podane mogą stanowić podstawę każdej biesiady zarówno w domu, jak i na działce. Korzystając z rozmaitych przepisów, bądź zdając się na własną wyobraźnię, możesz przyrządzić wyborną, zdrową sałatkę. To lekkie danie można przygotować na wiele rozmaitych sposobów, wykorzystując przeróżne dostępne nowalijki oraz zioła. Wypróbuj wiosenną sałatkę, którą przyrządzisz szybko i w prosty sposób: ugotowany woreczek ryżu wymieszaj z pokrojonym w słupki, świeżym ogórkiem, papryką i rzodkiewką, dodaj dwa pokrojone jajka, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Składniki połącz z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego bądź majonezu, przypraw do smaku tak jak lubisz.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 15:18:35, 28-03-2007 Basia.

    Sałatki jak najbardziej, tylko że teraz nowalijki to sama chemia.
  • 15:38:13, 28-03-2007 Marylka

    W okresie zimowo-wiosennym dodaję do takich sałatek dużo wyhodowanej na tacce rzeżuchy i różnorodnych kiełków które też sama robię.Mam wówczas poczucie, że zdrowymi dodatkami nieco neutralizuję chemię z nowalijek. A nie wspomnę o smaku.
  • 09:25:41, 04-04-2007 Nika

    591uwielbiam wszelakiego rodzaju jarzynki na surowo i dlatego tęsknię za latem.Od pewnego czsu czuję się jednak nieco skołowana radami umieszczanymi w mediach- z jednej strony namawiają, aby jeść wiosenną sałatę/dużo kwasu foliowego a mało kalorii/,rzodkiewkę/sód,potas i żelazo/,szczypiorek itp. -z drugiej zaś przestrzegają przed zawartą w nich chemią i radzą raczej uzupełniać witaminy przy pomocy kiszonek,cebuli,czosnku ewentualnie domowej rzezuchy/uwielbiam/.Człowiek nie wie ,co ma w końcu robić. 591Ponoć najmniej chemii mają ogórki..?
    ... zobacz więcej
  • 19:49:47, 25-04-2007 BUNIA

    Od wielu lat wczesna wiosna stosuje rozmaite salatki z pierwszych mlodziutkich chwastow - mlecza
    pokrzyuwy,lebiody..Wszak pokrzywa to istny skarbiec soli mineralnych.witamin A,B,C,K, i oraz mikroelementow.
    Bardzo lubie drobno posiekana pokrzywe z jajkiem na twardo opokrojonym w kosteczke /pamietam ze u babci mlode kaczuszki i kurczaczki tak byly karmione/ dodaje sok z cytryny i odrobine magi zeby nie solic a smak byl wyrazisty.
    Drugi przepis ktory od lat na wiiosne jest w moim menu to rowniez pokrojona pokrzywa i ugotowany w mundurku ziemnia,doprawiony cytryna i jogurtem naturalnym.
    Po takim pokrzywowym jedzonku poprawiaja sie wlosy a cera nabiera kolorytu.,
    Warto dodac iz pokrzywa regukuje wspaniale przemiane materii i jest niezastapiona przy anemii i awitaminozie,
    1348,
    ... zobacz więcej
  • 22:23:26, 25-04-2007 destiny

    Szanowne Panie, podacie przepisy na Wasze ulubione sałatki ?
    1370

    Wiem, że macie talenta kulinarne, więc ślicznie proszę o przepisy
  • 22:25:22, 25-04-2007 malgos651

    salata pekinska ogorek zielony pomidor i ser feta ooooooo
  • 10:32:01, 26-04-2007 Kundzia

    Bardzo dobra jest pasta z sera białego,jogurtu i drobno pposiekanej pokrzywy,odrobiny szczypiorku,zmiksowana ma ładny zielony kolor,na to na kanapkę plasterki rzodkiewki i smacznego!
  • 10:41:44, 26-04-2007 Nika

    1381najczęściej robię sałatki z sałatą lodową/kruchutka/,pomidorem,ogórkiem i rozmaitymi kielkami,a do tego dodaję wg uznania i potrzeby-fetę,łososia ędzonego,oliwki,cebulkę mloda,ziarna sezamu lub siemienia lnianego ,orzechy,albo kawałki kurczaka/pieczony,wędzony,gotowany/ lub tuńczyk-oczywiście nie wszystko naraz!!Moze być tez jajko na twardo i oczywiście oliwa z oliwek lub olej arachidowy+cytryna i przyprawy.Fantazja kucharki ma pole do popisu.
  • 16:11:56, 10-01-2008 Pani Slowikowa

    W zwiazku z ostatnimi skandalami rolniczymi we Wloszech , komunikuje ze trzeba sie wstrzymac z jedzeniem Mozarelli..
  • 17:22:56, 10-01-2008 destiny

    Cytat:
    Pani Slowikowa
    W zwiazku z ostatnimi skandalami rolniczymi we Wloszech , komunikuje ze trzeba sie wstrzymac z jedzeniem Mozarelli..

    Joasiu, powiedz coś więcej na ten temat, bo właśnie kupiłam z importu...

Strony : 1 2 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kosciol.pl
  • Hospicja.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy