20-06-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.
Po zakończonej nie tak dawno długiej i mroźnej zimie nie ma już ani śladu, jednak wiele Polaków ma wciąż posezonowe niedobory witamin oraz substancji mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby uzupełnić te braki nie trzeba łykać pigułek kupowanych w aptekach, lecz należy sięgnąć po warzywa. Późnowiosenne i letnie jarzyny dojrzewają na słońcu w ziemi, rzadziej też są nawożone niż tzw. „nowalijki” - są zatem bezpieczniejsze.
Warto przyjrzeć się wybranym warzywom i zobaczyć, dlaczego mają tak zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Popularny szczypior działa bakteriobójczo, reguluje również trawienie, ponadto zawiera duże ilości potasu, karotenu, witaminy E oraz C a także witaminy z grupy B. Rzodkiewka dostarcza witamin A, B i C oraz fosfor, żelazo i cynk. Sałata to nie tylko piękne zielone liście służące do ozdoby talerza czy sałatki – warzywo to zawiera dużo karotenu, nieco witaminy C i E oraz witamin z grupy B.
Pomidory natomiast powinni jeść ludzie chcący zrzucić kilka kilogramów przed wyjazdem na wakacje i wyjściem na plażę. Warzywa te są bowiem bardzo mało energetyczne, ponadto dostarczają naszym organizmom znaczną ilość potasu, cynku, karotenu, witaminy C i E oraz pewnej ilości witamin z grupy B. Podobnie rzecz ma się również z ogórkami.