Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jest kluczowe dla zdrowia. Warto wiedzieć, że dieta pomaga w zapobieganiu i leczeniu jej problemów.
Problemy z tarczycą mogą zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu, a także wpłynąć na nasz wygląd. Warto zatem wiedzieć, jak rozpoznać chorobę i wspomóc leczenie odpowiednią dietą.
Prawie 90% dorosłych Polaków w ciągu dwóch ostatnich lat nie miało zleconego badania tarczycy. Międzynarodowa kampania Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy zorganizowana w dniach 23-29 maja br. pod patronatem Ministra Zdowia ma pomóc w poprawie sytuacji.
23 maja rozpoczyna się trzecia edycja kampanii Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy. W ramach kampanii w pięciu miastach Polski - Łodzi, Katowicach, Krakowie, Warszawie i Wrocławiu - odbędą się bezpłatne badania tarczycy. Zbadać będzie się mogło 800 osób dorosłych.
Według nowego badania seniorzy spożywający wysokie dawki medykamentów stosowanych w leczeniu choroby tarczycy mają wyższe ryzyko złamań.
Wyniki nowych badań szwedzkich pokazują, że niedoczynność tarczycy może być skutkiem spożycia zbyt dużych ilości litu znajdującego się w wodzie gruntowej. Lit wykorzystuje się na całym świecie do leczenia zaburzenia dwubiegunowego oraz lekoopornej depresji. We wsiach w rejonie argentyńskich Andów, gdzie chorzy poddawani leczeniu zaburzenia dwubiegunowego wykazywali zmianę funkcji tarczycy, stwierdzono wysokie stężenie tego pierwiastka.
Choroby tarczycy to problem, który z roku na rok dotyka coraz większej części polskiego społeczeństwa. W ciągu ostatnich 7 lat ilość sprzedaży opakowań leków na tarczycę wzrosła o 2,4 mln, co dało wzrost wartości sprzedaży o 30 mln złotych.
Jod jest jednym z mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego niedobór potrafi wywołać wiele chorób. Jak temu zapobiegać? Należy jeść pokarmy bogate w jod a do kąpieli można stosować solankę z jego zawartością.
Jod, mało rozpowszechniony w przyrodzie pierwiastek, ma ogromny wpływ na nasze życie. Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo musimy dostarczać mu jodu jedząc bogate w jod produkty lub zewnętrznie, wykorzystując bogatą w ten pierwiastek solankę.
Porozmawiajmy o zdrowiu to cykl debat popularyzujących najnowsze metody zapobiegania różnym groźnym chorobom cywilizacyjnym (między innymi nowotworowym, chorobom układu krążenia, otyłości). Dnia 28 maja 2008 roku o godzinie o 18:00 w Sali Tarasowej Pałacu Pugetów w Krakowie odbędzie się czwarte już spotkanie z cyklu.
Blisko 10 procent ludzi cierpi na zaburzenia pracy tarczycy - nadczynność lub niedoczynność – szacują specjaliści. U ponad 50 procent osób przypadłość ta nie jest w ogóle zdiagnozowana, a przeważającą większość stanowią w tej grupie kobiety. Widoczne zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy uaktywniają się w wieku emerytalnym i dotykają 17 proc. procent kobiet i 9 proc. mężczyzn po 60 roku życia.
Naukowcy z Washington University School of Medicine w USA dokonali odkrycia, zgodnie z którym stosowanie ubogiej w kalorie i jednocześnie zbilansowanej energetycznie diety obniża stężenie trójjodotyroniny (T3) w organiźmie, hormonu tarczycy odpowiadającego za bilans energetyczny ciała i metabolizm komórkowy. Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niska zawartość tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków