Blisko 10 procent ludzi cierpi na zaburzenia pracy tarczycy - nadczynność lub niedoczynność – szacują specjaliści. U ponad 50 procent osób przypadłość ta nie jest w ogóle zdiagnozowana, a przeważającą większość stanowią w tej grupie kobiety. Widoczne zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy uaktywniają się w wieku emerytalnym i dotykają 17 proc. procent kobiet i 9 proc. mężczyzn po 60 roku życia.
Naukowcy z Washington University School of Medicine w USA dokonali odkrycia, zgodnie z którym stosowanie ubogiej w kalorie i jednocześnie zbilansowanej energetycznie diety obniża stężenie trójjodotyroniny (T3) w organiźmie, hormonu tarczycy odpowiadającego za bilans energetyczny ciała i metabolizm komórkowy. Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niska zawartość tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków