06-06-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Naukowcy z Washington University School of Medicine w USA dokonali odkrycia, zgodnie z którym stosowanie ubogiej w kalorie i jednocześnie zbilansowanej energetycznie diety obniża stężenie trójjodotyroniny (T3) w organiźmie, hormonu tarczycy odpowiadającego za bilans energetyczny ciała i metabolizm komórkowy. Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niska zawartość tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.
Badacze poddali testom trzy grupy osób. W pierwszej znalazły się te, które od 6 lat przestrzegały niskokalorycznej diety, spożywając 1800 kcal dziennie. Dieta ta dostarczała jednak organizmowi 100 proc. normy białka, witamin i minerałów. Druga grupa charakteryzowała się siedzącym trybem życia i była na pełnokalorycznej diecie – 2700 kcal na dzień. Trzecia stosowała podobny sposób odżywiania się, ale brała też udział w treningach wytrzymałościowych. Okazało się, że obniżony poziom T3 występował jedynie u osób z grupy pierwszej.
Kierujący badaniami dr Luigi Fontana stwierdził: „rezultaty, jakie otrzymaliśmy wskazują na to, że ograniczenie kalorii daje swoisty efekt zahamowania procesu starzenia się, co jest bezpośrednio związane z mniejszym spożyciem energii”.