11-12-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jest kluczowe dla zdrowia. Warto wiedzieć, że dieta pomaga w zapobieganiu i leczeniu jej problemów.
Relacja między problemami tarczycy a dietąTarczyca jest gruczołem, bez którego nie możemy się obejść. Potrzebujemy jodu, pierwiastka śladowego, który reguluje metabolizm tarczycy. Bez jodu tarczyca nie jest w stanie produkować hormonów.
Hormony tarczycy:
- stymulują zapotrzebowanie na tlen. Zwiększają zużycie tlenu przez tkanki, więc zwiększają wielkość podstawowej przemiany materii;
- pomagają w utrzymaniu temperatury ciała i zapobiegają uczuciu zimna;
- pobudzają serce do szybszego bicia;
- pomagają w konwersji beta-karotenu w witaminę A;
- stymulują produkcję mleka w czasie karmienia piersią;
- przyczyniają się do zapewnienia, że impulsy nerwowe są przekazywane za pośrednictwem układu nerwowego szybko i sprawnie;
- mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój mózgu płodu, a następnie w okresie dzieciństwa;
- są niezbędne dla normalnego cyklu menstruacyjnego i płodności
- zwiększają szybkość wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
Kiedy ludzie jedzą pokarmy ubogie w jod, może dojść do rozwoju niedoczynności tarczycy lub pojawiają się wola. Innym problemem jest nadczynność tarczycy - ta choroba nie jest tak mocno związana ze spożyciem jodu.
Zdrowe nawyki- Jeśli podejrzewasz, że masz problem z tarczycą, skonsultuj się z lekarzem. Być może trzeba wykonać badania czynności tarczycy - o czym zdecyduje lekarz.
- Upewnij się, że sól, której używasz w kuchni, zawiera jodan potasu.
- Nie należy przyjmować preparatów z jodem, chyba że zarekomenduje je lekarz. Mimo, że dorośli potrzebują około 150 mikrogramów jodu dziennie, zażywanie go w postaci tabletek, wyciągów czy kropli, może mieć toksyczny wpływ na organizm.
Zasady dietetyczneNaukowcy szacują, że:
- 50 mikrogramów / dobę to dawka odpowiednia dla dzieci w wieku do jednego roku;
- 70 mikrogramów / dobę poleca się dzieciom w wieku od jednego do trzech lat;
- 150 mikrogramów / dobę rekomenduje się osobom mającym więcej niż cztery lata;
- 200 mikrogramów / dobę poleca się kobietom ciężarnym i karmiącym.
Źródła jodu w diecieNa szczycie listy są ryby, świeże i konserwowane, ostrygi, krewetki, raki, małże, i wodorosty morskie.
Zawartość jodu w innych produktach, takich jak zboża, owoce, warzywa, mięso, mleko i jaja, zawsze zależy od zawartości jodu w glebie i wodzie obszaru, na którym zostały wyprodukowane. Wreszcie mamy do dyspozycji jodowaną sól kuchenną.
Najlepszym sposobem zapewnienia sobie dostateczną ilość jodu jest jedzenie ryb trzy razy w tygodniu.