Strona głównaZdrowieDieta a problemy z tarczycą

Dieta a problemy z tarczycą

Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jest kluczowe dla zdrowia. Warto wiedzieć, że dieta pomaga w zapobieganiu i leczeniu jej problemów.
Dieta a problemy z tarczycą Relacja między problemami tarczycy a dietą

Tarczyca jest gruczołem, bez którego nie możemy się obejść. Potrzebujemy jodu, pierwiastka śladowego, który reguluje metabolizm tarczycy. Bez jodu tarczyca nie jest w stanie produkować hormonów.

Hormony tarczycy:
  • stymulują zapotrzebowanie na tlen. Zwiększają zużycie tlenu przez tkanki, więc zwiększają wielkość podstawowej przemiany materii;
  • pomagają w utrzymaniu temperatury ciała i zapobiegają uczuciu zimna;
  • pobudzają serce do szybszego bicia;
  • pomagają w konwersji beta-karotenu w witaminę A;
  • stymulują produkcję mleka w czasie karmienia piersią;
  • przyczyniają się do zapewnienia, że impulsy nerwowe są przekazywane za pośrednictwem układu nerwowego szybko i sprawnie;
  • mają ogromny wpływ na prawidłowy rozwój mózgu płodu, a następnie w okresie dzieciństwa;
  • są niezbędne dla normalnego cyklu menstruacyjnego i płodności
  • zwiększają szybkość wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
Kiedy ludzie jedzą pokarmy ubogie w jod, może dojść do rozwoju niedoczynności tarczycy lub pojawiają się wola. Innym problemem jest nadczynność tarczycy - ta choroba nie jest tak mocno związana ze spożyciem jodu.

Zdrowe nawyki
  • Jeśli podejrzewasz, że masz problem z tarczycą, skonsultuj się z lekarzem. Być może trzeba wykonać badania czynności tarczycy - o czym zdecyduje lekarz.
  • Upewnij się, że sól, której używasz w kuchni, zawiera jodan potasu.
  • Nie należy przyjmować preparatów z jodem, chyba że zarekomenduje je lekarz. Mimo, że dorośli potrzebują około 150 mikrogramów jodu dziennie, zażywanie go w postaci tabletek, wyciągów czy kropli, może mieć toksyczny wpływ na organizm.
Zasady dietetyczne

Naukowcy szacują, że:
  • 50 mikrogramów / dobę to dawka odpowiednia dla dzieci w wieku do jednego roku;
  • 70 mikrogramów / dobę poleca się dzieciom w wieku od jednego do trzech lat;
  • 150 mikrogramów / dobę rekomenduje się osobom mającym więcej niż cztery lata;
  • 200 mikrogramów / dobę poleca się kobietom ciężarnym i karmiącym.
Źródła jodu w diecie

Na szczycie listy są ryby, świeże i konserwowane, ostrygi, krewetki, raki, małże, i wodorosty morskie.

Zawartość jodu w innych produktach, takich jak zboża, owoce, warzywa, mięso, mleko i jaja, zawsze zależy od zawartości jodu w glebie i wodzie obszaru, na którym zostały wyprodukowane. Wreszcie mamy do dyspozycji jodowaną sól kuchenną.

Najlepszym sposobem zapewnienia sobie dostateczną ilość jodu jest jedzenie ryb trzy razy w tygodniu.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy